fbpx

Híresek és képek

Híresek és képek címmel nyílt kiállítás a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóivaal.

hiresek_es_kepek-22
Fotó: szekesfehervar.hu

A Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában című a tárlaton a magyar fotótörténet virágkora, vagyis a két világháború közti korszak elevenedik meg. Az első kép 1912-ből való és André Kertész készítette, míg az utolsó az 1945 utáni állapotokat mutatja.

Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta: a kiállítás összeállításakor azt a folyamatot is próbálták megjeleníteni, mely a két világháború közötti modernista fotográfia kibontakozását és különböző csoportokra bomlását hozta el. A magyaros stílus ebben a korszakban jött létre, és ennek párhuzamos valósága lett a szociofotó.

szikm_R
Fotó: Szent István Király Múzeum

Az alkotók közül kiemelkedik az az öt fotós, akik a ’20-as, ’30-as években nyugatra távozva – különböző életpályákat befutva – világhírű, vagy Európa-hírű alkotókká váltak. Nem ment ez nekik olyan könnyedén, André Kertész például csak az 1980-as években lett világhírű, Robert Capa egy kicsivel előbb a nagyobb publicitásnak köszönhetően – tette hozzá Baki Péter.

hiresek_es_kepek-29R
Fotó: szekesfehervar.hu

A kiállítás kurátora, Izinger Katalin kiemelte, hogy a Szent István Király Múzeum nevéhez fűződött a XX. Századi Magyar Művészet elnevezésű kiállítássorozat, amelyen 1969-ben, tehát ötven évvel ezelőtt először voltak láthatók Magyarországon Moholy-Nagy László fotói. Azóta csak a szintén külföldön világhírűvé vált magyar fotográfus, Lucien Hervé 2001-es életmű-kiállítása szerepelt a városban.

hiresek_es_kepek-30R
Fotó forrása: Szent István Király Múzeum

A szeptember 8-ig megtekinthető tárlaton szereplő képek ízelítőt adnak az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegéből, a divat világából, a háborúk pusztításaiból és bepillantást engednek a korszak hétköznapjaiba.

A tárlat az egyetemes fotográfiában megkerülhetetlen „ötök” stílusteremtő fotói mellett a világban kevésbé ismert, Magyarországon alkotó kortársak – többek között Balogh Rudolf, Escher Károly, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre, Pécsi József – munkáit is bemutatja.

A rovat további cikkei