A MANK Nonprofit Kft. közleménye szerint az 1981-ben alapított Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelepet eleinte kétévente, majd 1986-tól évente rendezik meg a Holt-Körös kanyarulatánál, a Takács tanyán. A művésztelep működését a kezdetektől széles társadalmi támogatottság övezi Mezőtúron, ennek eredményeként szoros kapcsolat alakult ki a fenntartók és a művészek között. A kölcsönös együttműködést mutatja, hogy a művésztelep alkotóinak műveiből álló, Mezőtúr város tulajdonában lévő gyűjtemény mára már több mint nyolcszáz darabot számlál.

mank-kiallitas

A szentendrei kiállítás keresztmetszetét kívánja adni a Mezőtúri Alkotótelep több évtizedes működésének a gazdag gyűjteményen keresztül. A tárlat címe, a Homo et natura a művészkolónia alapításakor megfogalmazott fő programra, ember és természet kapcsolatának művészi eszközökkel való kifejezésére utal. A kurátori válogatás is elsősorban erre a szempontra összpontosított, így a tárlaton bemutatott valamennyi alkotás keletkezését a művésztelepet övező érintetlen természet inspirálta: az egyes művek tematikájukban, technikai és formai megoldásukban a természetre reflektálnak.

A művésztelepen részt vevő, országos hírű alkotók munkásságában a Körös-parton eltöltött időszak meghatározó jelentőséggel bírt, hiszen itt ismerkedhettek meg először a viaszvesztéses bronzöntéssel. Az eljárás legfőbb vívmánya, hogy finoman megmunkált, vékonyabb felületű öntvények, továbbá bármilyen bonyolult térszerkezetű kompozíció szétvágás nélkül kiönthetővé válik. Ez a technika nemcsak a szobrászokat, hanem a telepen megforduló festő- és grafikusművészeket is magával ragadta.

A művésztelep előzményei a nyíregyházi Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelepig vezethetők vissza, ahol Györfi Sándor szobrászművész révén honosodott meg a Magyarországon addig kevésbé ismert viaszveszejtéses bronzöntés ősi technológiája. Ezt a hagyományt követve a júliustól augusztusig tartó Mezőtúri Alkotótelepet ? más művészeti ágak jelenléte mellett ? a bronzszobrászat magas színvonalú művelése jellemzi. A művészkolónia több évtizedes működéséhez köthető a viaszveszejtéses bronzöntés tökéletesre fejlesztése és elterjesztése bel- és külföldön egyaránt.

A tárlat kurátora Orgován Kinga művészettörténész.

Forrás: MTI