Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben betöltött soros európai uniós elnöksége alatt ?Magyarország harcolta ki Horvátország uniós tagságát, mert testvéreinkkel és barátainkkal együtt szerettünk volna lenni az Európai Unióban?. A kiállítás majdnem egy évszázadnyi képet nyújt a horvát naiv képzőművészet legkiemelkedőbb alkotásaiból ? tette hozzá Hoppál Péter, aki a naiv képzőművészet és a népművészet közelségére is felhívta a figyelmet.

0005479

Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja szerint az alkotások a Dráva-mente és Horvátország szellemi, nemzeti és kulturális identitását mutatják be. Hozzátette: idén a főkonzulátushoz tartozó megyékben Kapronca-Körös megye mutatkozik be, amely hosszú évek óta ápolja a két ország közti barátságot. A Kapronca-Körös megyei úgynevezett hlebinei iskolához kapcsolódó negyvenöt alkotó nyolc szobrát és ötvennégy ? túlnyomó többségében ? üvegfestészeti munkáját bemutató kiállítást június 12-ig tekintheti meg a közönség a baranyai megyeszékhelyen.

A Hlebinei Naiv Művészetek Galériájának anyagából és magángyűjteményekből válogatott tárlat az 1930-as évektől napjainkig öleli fel a naiv művészeti iskola és a hozzá kapcsolódó művészek több generáción átívelő törekvéseit, mások mellett Ivan Generalic, Franjo Mraz, Mirko Virius, Mijo Kovacic, Ivan Vecenaj és Dragan Gazi munkáinak bemutatásával.


Horvát naiv művészet ? A hagyományok gazdagsága

Helyszín: Pécsi Galéria (Széchenyi tér)

A tárlat május 13. és június 12. között látogatható.

Forrás: MTI

Fotó: Pécsi Galéria