A tárlat a hazai busz- és járműipar történetében különleges helyet elfoglaló legendás Ikarus-típusok és a székesfehérvári Általános Mechanikai Gépgyár történetét mutatja be.

Ikarusz_kiallitas_1
Fotó forrása: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Facebook oldala

A megnyitón Vitézy Dávid, az MMKM főigazgatója hangsúlyozta, hogy az Ikarus-örökség gondozása intézményük kiemelt missziója, ennek jegyében egy tucatnyi autóbuszt vettek az elmúlt másfél évben, és dolgoznak a teljes Ikarus-fotóarchívum feldolgozásán is. Nemsokára új közlekedési múzeum lesz Kőbányán, a volt Északi Járműjavítóban, s ott az Ikarus-történetnek, a legrégebbi és a legújabb buszoknak is kiemelt helye lesz – tette hozzá.

Ikarusz_gyar_1977
A székesfehérvári gyár étterme 1977-ben
Forrás: Fortepan

Cser-Palkovics András polgármester szerint a fehérváriak számára az Ikarus több mint egy gyár, Székesfehérvár elmúlt évtizedei, de jelenlegi ipara is elképzelhetetlen lett volna az egykor volt nagy üzemek, köztük az Ikarus és az ott dolgozók nélkül.

Az Ikarus az előző évszázad második felének egyik legsikeresebb magyar terméke volt, és a gyártóvállalat nemcsak a hazai közlekedés igényeit elégítette ki, de exportra is gyártott, így a mai napig látni Ikarus-buszokat szerte a világban.

Ikarusz_kiallitas_4
Fotó forrása: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Facebook oldala

Budapesten több mint ötvenöt évig, Székesfehérváron pedig mintegy negyven évig gyártottak buszokat, s ez idő alatt csaknem 300 ezer jármű készült. Ezekből 83 országba mintegy 240 ezer Ikarus buszt exportáltak.

A kiállítás a székesfehérvári autóbusz- és járműgyártás mozzanatait az egykori Általános Mechanikai Gépgyár 1963-as Ikarus Karosszéria és Járműgyárhoz való a csatlakozásától eleveníti fel.

Ikarusz_kiallitas_3
Fotó forrása: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Facebook oldala

A tárlat külön értéke, hogy az önálló székesfehérvári autóbusztervezéssel kiemelten foglalkozik, bemutatva a járművek gyártásának a két gyár közötti megosztását, a tömegtermelés elindításának nehézségeit, a munkaszervezés javítását célzó újító és brigádmozgalmak munkáját, sőt a látogatók a székesfehérvári gyár “utóéletébe”, illetve napjainkban végzett tevékenységébe is bepillantást nyerhetnek.

A július 21-ig megtekinthető kiállításon láthatók Finta László, Smiedt Kázmér, Lassú Gábor, Rózsa László, Szini Béla és több más tervező gördülő legendái. A tárlat a típusok fejlődéstörténetén túl bemutatja a hazai autóbuszgyártás mérföldköveit, a típusváltások szükségszerűségeit eredeti tervrajzok, modellek és fényképek segítségével.