fbpx

India arcai Sára Sándor lencséjén át

India_a_szepseg_koldusa_5

Sára Sándor portrékon, tájképeken és eseményfotókon keresztül mutatja be az indiai emberek mindennapjait. A színes képeken nagy hangsúlyt kap a vallás, a szegénység és a család témája. Kettősség jellemzi e munkákat: boldogság, gyönyörű környezet, mellette a nyomorúság, szegénység és bánat az arcokon. Sára Sándor külön kereste azokat a helyeket, ahol sok ember gyűlt össze, templomok környékét, rituális fürdések helyszínét. Álló- és mozgóképein igen sok arcot láthatunk.

India_a_szepseg_koldusa_

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, filmrendező pályáját dokumentumfilmekkel kezdte, majd a hatvanas és a hetvenes években egyéni látásmódjával hozzájárult a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez. Képein az arcok és a tájak árulkodó módon vallanak arról, hogy mi történik az emberben és az emberrel a történelmi kataklizmák során.

India_a_szepseg_koldusa_2

A kiállítás ideje alatt filmvetítéssel és indiai esttel is várják az érdeklődőket. 2019. február 27-én, szerdán 18:30-tól Sára Sándor Amrita Sher-Gil dokumentumfilmje látható. A vetítés után Keserü Katalin művészettörténész beszél az alkotóról, illetve Magyarország és India művészeti kapcsolatáról. 2019. március 6-án, szerdán 18 órától pedig Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda táncszínház bemutatója színesíti a kiállítást.

A tárlat megtekinthető 2019. március 23-ig, keddtől szombatig 12 órától 18 óráig.

 

Fotók: Fűrjes Viktória

A rovat további cikkei