?A nagy bálna és utasának együttese számomra a mai kor sorsát beteljesíteni vágyó ember alakját szimbolizálja? ? mondta el a kiállítás meghatározóbb eleméről a művész. ?Munkáimban leginkább a tartalmi és formai ellentétpárok foglalkoztatnak, a törékeny emberalak itt is szemben áll a bálna nagy, súlyos, félelmetes figurájával. A ?szörny? ugyanakkor emberi, isteni jegyekkel is fel van ruházva, hiszen a cethal gyomrában lévő Jónás számára a rabságot jelentő állat oltalom is egyben, sorsbeteljesítő szerepet is betölt? ? tette hozzá.

 

Kulcsar_Irisz_szobraszmuvesz
Kulcsár Írisz szobrászművész

 

Jónás és a cet történetét hagyományos szobrászati eszközökkel és anyagokból, festett platán, fenyő és bükkfából, festett üveg betéttel formálta meg. A keresztény kultúrkörből kiemelt bibliai jelenet embere Kulcsár Írisz szerint a saját kétségeinek, vívódásainak rabja. A korlátok közé szorult figura felfele tekint, az állat légzőnyílásán keresztül ugyanis kitárul számára a világ, egyben beszűrődik az isteni reménysugár fénye is.

 

A művészt a formai és tartalmi ellentétpárok egymást kiegészítő harmóniája, illetve feszültsége foglalkoztatja, ezt esetenként ezt az anyagválasztással is kiemeli, hangsúlyozza. ?A magastüzű kerámiából készült Tavirózsás tál lebegő, úszó, könnyednek tűnő ornamense rozsdásított vaslemezből lett kialakítva, egy olyan tálban, ahol a víz csupán illúzió, képzeletünk játéka.?

Jonas_es_a_cet
Jónás és a cet

Kulcsár Írisz témaválasztását hangulata és életélményei határozzák meg. Egyedi kérdésfelvetésekkel, problémákkal, mindig új technikai kihívásokkal találja szemben magát. ?Számomra a szobrászat a formák szeretetét, energiaáramlást, feltöltődést, értékmegőrzést és felelősséget jelent? ? mondja. Ha pedig a közönség tagjai nyitottak ezekre a tartalmakra, az újra, ők maguk válnak a műalkotás megteremtőivé, így visszafelé hatva a műalkotás megteremti a szobrászt, aki addig voltaképpen nem létezett, csupán közvetítője volt a kapott energiáknak.

A kiállítás 2018. december 15-ig tekinthető meg előzetes egyeztetést követően.

További információk: rapcsak.katalin@alkotomuveszet.hu

Forrás: alkotomuveszet.hu