Képzőművészeti kiállítás nyílt a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya fogadó épületében. A helyszín talán meghökkentő, de a kiállítási kurátor szerint sokszor ott kell megszólítani a közönséget, ahol az nem számít rá.

Az alkotások az AVL autóipari kutatóvállalat bajorországi leányvállalata évek óta szoros kapcsolatot ápol a helyi egyetem képzőművészeti tanszékével. Céljuk, hogy képzőművész hallgatók munkáikkal reflektáljanak a kutató- és fejlesztőmérnökök által meghatározott témakörre.

A hallgatók mindenféle megkötés nélkül szabadon dolgozhatnak, legyen az klasszikus festészeti technika vagy digitális eszköz. Hogy egymást tovább inspirálják a felek, rendszeresen találkoznak, s a fiatalok megismerik a mobilitás kihívásait, dinamikus fejlődését.


zalaegerszegi_jarmupark_kiallitas_3.jpg
A kommunikáció a vizualitás nyelvén zajlik

A festményekről üzenetek érkeznek: a viadukton dübörgő autókonvoj és a természeti környezet kontrasztja; egy feladat során az első, az úgynevezett úttörő felelőssége; a kommunikáció határtalansága; a meggondolatlan adatközlésünk; a privát szféra megsértése; vajon mi áll a gép középpontjában: a motor vagy az ember? Mi vár ránk, ha a mobilhálózat térerejének a széléhez érünk majd? Veszély vagy szabadság?

Számos felvetés, megannyi gondolat és vélemény. Az innováció sokszor ezen múlik. Merjünk beszélgetni, vállaljuk fel azt, hogy kimondjuk egymásnak a gondolatainkat, az visz előre.

Forrás: magyarmuzeumok.hu