A tizenkettedik "Pelso" Országos Kerámia Gobelin Biennále nyílik meg szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.


pelso_biennale2_600x462.png
Forrás: Balatoni Múzeum

A kiállítás tematikája, a Navigare necesse est (Evezni muszáj) kifejezés gazdag inspirációt adott az alkotóknak. A jelmondat Cnaeus Pompeius Magnus (Kr.e. 10-Kr.e. 48) római hadvezér hajósaihoz intézett tanácsának (Hajózni muszáj, élni nem) részlete.

A mottóként szolgáló mondatrészlet a keramikus- és textilművészek számára nemcsak a hajózást jelentette, hanem alkotásaikban a hajózáshoz kapcsolható életérzésre és jelenségekre is asszociáltak: a vízre és a víztükörre, a tükröződésre és a fényre, a partra, az apályra és a dagályra. Kutatásokat végeztek, hogy a római civilizációban milyen szerepe volt a tengeri és a folyami hajózásnak, milyenek evezőket, vitorlákat használtak. A sokszínűségtől vált gazdaggá, érdekessé és izgalmassá a tárlat.


pelso_biennale_600x449.png
Pelso biennále 2015-ből
Forrás: zalamedia.hu

A biennálén 57 művész csaknem 70 alkotása lesz látható. A keramikusok munkái közt faliképek, tálak és bárkák jelennek meg, vékony porcelánvitorlákkal és ragasztott síküvegekkel készítettek változatos kerámiahajókat. A textilesek alkotásai közt klasszikus és sokféle kísérleti munkák is szerepelnek.

A hagyomány miatt a biennále címe (kerámia és gobelin) megmaradt, viszont a műfaji korlátok már kevésbé kötöttek, mint a seregszemle alapításakor. A kiállításon többek közt megtalálhatók a lyukasztott, festett, applikált, ragasztott papírképek és vegyes-technikával készült munkák is.


ix.pelso_600x399.png
A IX. Pelso Biennále egyik munkája
Forrás: zaol.hu

Az 1997-ben indult kiállítássorozat "hívószava" Müller Róbert, a biennále alapítójának kezdeményezésére a régi római civilizációból eredő kincsen, a Seuso-tálon olvasható felirat: Pelso, a Balaton latin neve. A biennálesorozat emblémája a 4-5. századból származó kincs - a vadászjelenettel díszített, egyetlen vastag, öntött ezüstlapból készült tál - rajza.

A XII. PELSO Országos Kerámia és Gobelin Biennále szeptember 14-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban.