Kosa_Ferenc_portreKósa Ferenc filmrendező ? Tízezer nap című diplomafilmjét az 1967-es Cannesi-fesztivál legjobb rendezésével díjazták ? több mint fél évszázada álló képekben is rögzíti mindazt, amit jártában-keltében lát, érez és gondol. (A hazai és nemzetközi filmvilágban is elismert rendező, forgatókönyvíró jegyzi többek között az Ítéletet ? Bessenyei Ferenc főszereplésével ?, az ötvenes évek gyilkos légkörét feldolgozó Mérkőzést vagy a Szalay Ferenc festőművész malmánál forgatott A másik embert.)

A művész Az idő egésze című fotókiállításának bevezetőjében úgy fogalmaz, hogy a fényképeket mindig a múló pillanat és az időtlen idők találkozási pontjának tekintette. “Kizárólag arra törekedtem, hogy a képeim […] a körülöttem lévő világot éppúgy láthatóvá tegyék, mint a bennem lévő világot.” – vallja Kósa Ferenc.

 

Kósa egyedi módon, a bartóki pentatónia jegyében megkomponált fotográfiái a világ öt földrészére vezetik az Alföldi Galériában szombaton nyíló, több mint háromszáz alkotásából álló tárlat nézőit. A látogatók Magyarországtól, Erdélytől elindulva bejárhatják az egész földkerekséget: Európát, Japánt, Ázsiát, Afrikát, Dél-Amerikát Észak-Amerikát és a Biblia tájait. A kiállítás külön(leges) fejezete A vihar szeme címet viseli.