fbpx

A Szöllősi-Nagy-Nemes gyűjtemény a Bibliamúzeumban

A Párizsban élt magyar házaspár, Szöllősi-Nagy András és Nemes Judith műgyűjteményének kiemelkedő festményeiből, grafikáiból és szobraiból Paris – Párizs! címmel nyílik kiállítás szerdán a Bibliamúzeumban.

ebli
Beszélgetés a gyűjteményről Ébli Gáborral a Vízivárosi Galériában
Forrás: vizivarosigaleria.hu

A tárlaton többek között Barta Lajos, Czóbel Béla, Mark Anna, Martyn Ferenc, Rozsda Endre vagy Tihanyi Lajos munkáit láthatja a közönség szeptember 22-ig. A tárlat alkotói közül többen hosszabb-rövidebb ideig Párizsban éltek és dolgoztak.

A kiállítással egy időben jelenik meg a Szöllősi-Nagy-Nemes-gyűjteményt bemutató sorozat következő kötete, Ébli Gábor szerkesztésében.

uj-budapest-galeria-kortarsak-gyujtok-muveszek-enterior-06
A gyűjtemény néhány darabja az Új Budapest Galéria egyik kiállításán
Forrás: budapestgaleria.hu

Szöllősi-Nagy András hidrológus és Nemes Judith képzőművész nagy gonddal és hozzáértéssel válogatott gyűjteményének fő tengelyét az absztrakt, ezen belül az absztrakt geometrikus, konstruktivista irányzatai képezik.

A gyűjtemény eleinte Franciaországban élő magyar művészek munkáit ölelte fel, és a geometrikus absztrakt, részben minimalista darabokra szakosodott, de ezen a téren jelentős a nemzetközi anyaga is. Több kalligrafikus alkotás is fellelhető a kollekcióban. A gyűjtemény gazdagításának új iránya a fotók gyűjtése lett.

A több mint ezer műtárgyból 2002 tavaszán Angers városa mutatott be válogatást, 2003 őszén a párizsi Magyar Intézet állította ki a kollekció egy részét, 2004 őszén a szentendrei Művészet Malomban és a Magyar Villamos Művek budapesti galériájában a gyűjtemény több mint száz művészének kétszáz alkotása volt látható Magyarországon.

A rovat további cikkei