II. Rákóczi Ferenc, Thököly Imre és bujdosótársaik hazahozatalának és újratemetésüknek történetét mutatja be a Nemzeti Emlékezet Múzeumának szombaton, a Múzeumok éjszakája alkalmából megnyíló kiállítása.

A Fiumei úti sírkertben található múzeum kiállítása egy több évtizeden át húzódó eseménysor ívét rajzolja meg: politikai háttéralkuk, egyeztetések eredményeképpen 1906 októberében kerültek Magyarországra II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvai a törökországi Rodostóból és Izmitből, ahol száműzetésük utolsó éveit töltötték. Az események záróakkordjai a Budapesten, Kassán és Késmárkon megrendezett gyászünnepségek voltak.

A tárlat a Magyar Nemzeti Levéltárban fellelhető iratokat helyezi a középpontba: látható az összes jegyzőkönyv, a legfontosabb levélváltások, a többi között Tisza István és Wekerle Sándor miniszterelnökök levelezése Ferenc Józseffel, akinek magyar nyelven írt megjegyzéseit és eredeti aláírását is megtekinthetik az érdeklődők.


rakoczi_600x414.png
A Rákóczi Ferenc hamvait szállító dísz halottas kocsi a Keleti pályaudvar előtt
Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár

A kiállítás a magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárában és a Kiscelli Múzeum várostörténeti gyűjteményében őrzött fotókkal is kiegészült, amelyek a gyászünnepségeken készültek 1906 októberében.

A kiállítás október közepéig látogatható.