A Lélekváltozás 1914-1918 címmel a szentendrei Skanzenben május 30-án nyíló kamarakiállítás azt az érzelmi, hangulati változást ragadja meg, amin az Osztrák-Magyar Monarchia 7, 8 millió katonája átment.

A vizsgakiállítás három lelki állapotot ragad meg: a kezdeti lelkesedést, a fronton a reménybe kapaszkodó kiábrándultságot, és a háború okozta lelki és szellemi krízist.


lelekvaltozas_600x381.png
A kamarakiállítás a katonák érzelmi, hangulati változását ragadja meg.Forrás: mult-kor.hu

Az 51 hónap - Lélekváltozás 1914-1918 című kiállítás mentalitástörténeti szempontból ábrázolja azt az érzelmi hullámvasutat, amin az Osztrák-Magyar Monarchia katonái a Nagy Háború alatt végigmentek.

"Mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek" - szólt a világháború kezdeti lelkesítő szlogenje. A katonákat besorozták, tömegek vonultak háborúba a hazájukért, császárukért és királyukért, de a fronton a pokol borzalmait élték át. Több millió ember vesztette életét, milliók váltak nyomorékká és szereztek sebesülést a háborúban. Sokan hadifogságba estek vagy sosem tértek haza.


elso_vilaghaboru2_600x385.png
1914.Forrás: Fortepan

A kamarakiállítás azt az érzelmi, hangulati változást ragadja meg, amin az Osztrák-Magyar Monarchia 7,8 millió katonája átment. A vizsgakiállítás három lelki állapoton keresztül mutatja be a változás útját: a kezdeti lelkesedést, a fronton a reménybe kapaszkodó kiábrándultságot, és a végső stádiumot, az ürességet, amely a háború utáni lelki és szellemi krízist szimbolizálja.

A kiállítást a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által szervezett Kiállításrendezés A-tól Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című képzés résztvevői készítették. A képzés célja, hogy a múzeumi szakemberek megismerjék a hazai és nemzetközi kiállítási trendeket, korszerű ismereteket kapjanak a kiállításrendezés elméletéről és gyakorlatáról, és olyan sikeres tárlatokat tudjanak létrehozni, amelyek az oktatásban jól hasznosíthatók.