bortonkiallitas

A 16. században a kanonokok házaiból, a cipóosztó házból és a pékségből, valamint egy nagyméretű magtárból álló épületsor állt a palotaudvar nyugati oldalán. Mára már csak a házsor alatt húzódó pince maradt meg, melyben 33 éve látható a börtönkiállítás, ahol a középkori Magyarország büntetési nemeit ismerhetik meg a látogatók.

 

A kiállított tárgyak meghagyásával új installáció készül, melyet élethű panoptikumi bábuk egészítenek majd ki, hogy még inkább átérezhető legyen a korabeli ítélkezések borzalma. A kiállítás installációjában, tervezett enteriőrjeiben, tabló- és képanyagában, rekonstrukcióiban összességében a 14-18. század, de különösen a 16-18. század (büntetőjogi) viszonyait, épített környezetét, anyagi kultúráját tervezik bemutatni.

Az új koncepció alapján a 8 tematikus egység lesz, mely végigvezeti a látogatókat azokon a stációkon, amelyekbe egy korabeli polgár akarva-akaratlanul kerülhetett: az elkövetett bűnöktől a tárgyaláson keresztül a különböző enyhébb és súlyosabb, akár a halálos büntető szankciókig. A kiállítást a bűnökről és következményeikről szóló rövidfilmek, érintőképernyős játékok és tapintható eszközök teszik még izgalmasabbá.

bortonkiallitas

 

A Cipóosztó ház alatti pince is felújításra kerül: megerősítik a boltozatát, valamint kap egy szigetelést, mely a talajnedvesség ellen véd. A jelenlegi középső hosszfal elbontásra kerül, a padlószintben található különbséget kiegyenlítik, így egy megfelelő világítástechnikával ellátott, egységes kiállítótér várja majd az érdeklődőket.

 

A Cipóosztó ház maradványai fölé védőépület kerül, benne a helyszín eredeti funkcióját bemutató középkori látványpékséget, látványkonyhát és étkezőhelyet alakítanak ki.

A tervezett fejlesztés célja, hogy eredeti helyszínen, korhű eszközök, berendezési tárgyak másolataival a korszakra jellemző ételek készülhessenek, így a látogatók megtapasztalhatják a korszakra jellemző miliőt. A konyha/sütőház egész évben berendezett enteriőrként funkcionál és tárlatvezetéssel is bejárható lesz majd, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb bemutatók, gasztronómiai rendezvények helyszíneként is szolgálhat.

Forrás: Magyar Múzeumok