Az MNM Rákóczi Múzeuma az ország egyik legkedveltebb vidéki látványossága. Az intézmény látogatottsága évek óta 140-150 ezer körül mozog, hazánk húsz legnépszerűbb múzeumának egyike. A legfőbb vonzerő Sárospatakon a Rákócziak öröksége, itt található az ország legnagyobb Rákóczi-kiállítása.

A Rákócziak tárgyi örökségét számos magyarországi és határon túli múzeum, levéltár, könyvtár, egyházi gyűjtemény és gyülekezet őrzi. Féltett kincseiktől ritkán és csak rövid időre válnak meg, így csak kivételes alkalmakkor, évfordulókkor van lehetőség arra, hogy ezeket a tárgyakat egy helyen láthassák az érdeklődők.

2019 ilyen esztendő. Rákóczi Zsigmondhoz kapcsolódva közönség elé került egy Vizsolyi Biblia, az Öreg Graduál, a híres Rákóczi-könyvtár I. Rákóczi György bejegyzéseit tartalmazó kötetei, a klenódimok közül a sátoraljaújhelyi fedeles kanna, valamint Lorántffy Zsuzsanna híres hímzései és az általa írt könyv, a Mózes és a Próféták. Szintén megtekinthetőek a neki ajánlott könyvek és a Comenius Orbis Pictusa, a II. Rákóczi György politikai, katonai cselekedeteit megörökítő metszetek, Báthory Zsófia címeres kannája és imádságos könyvei, I. Rákóczi Ferenc kápolnájának egyik kötete és egy korábban nem publikált, őt dicsőítő könyvritkaság is. Zrínyi Ilona ereklyetartója és gyermekei köszöntő verse is különösen értékes darabok.

I. Rákóczi Ferenc és szabadságharca kapcsán gazdag tárgyi örökség maradt fenn. Híres portrék, csatajelenetek, fegyverek, ABC-s könyv, Mikes Kelemen levelei, a kortársak naplói, a híres Pro Libertate feliratú zászló, az Emlékiratok első nyomtatott példányai most Sárospatakon láthatók.

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma jelentős műtárgygyarapodásáról is számot ad ezen a kiállításon, melyek az 1906-os újratemetés emlékanyagai. 

Már jól bevált hagyomány az augusztus 20-i kenyérsütés múzeumpedagógiai programként, mely kicsiknek és nagyoknak is szól és minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást nyújt. A sütőház 10 órától folyamatosan várja a lelkes érdeklődőket 13 óráig, ahol a kenyérsütés folyamatát ismerhetik meg. Délutánra a vállalkozó szelleműek saját kezűleg formázott veknikkel köszönthetik az új kenyér ünnepét.