Május utolsó hetében négy színházi csemegével várja a nézőket a Nemzeti Színház. Május 28-án Orient – A kultúrákat összekötő utazás címmel a Békéscsabai Jókai Színház és a Gödöllői Művészetek Háza vendégjátéka érkezik a fővárosi teátrumba. Az előadás egy nagy utazás, európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantó virtuóz játék, melyben fellép a Britain’s Got Talentben világhírt szerzett Fricska táncegyüttes is. Az előadást, mely a Külgazdasági és Külügyminisztérium védnökségével kerül színre, Fekete Péter rendezte.

178 év után először május 29-én látható szlovák nyelvű előadás a Nemzeti színpadán, a szarvasi Cervinus Teátrum előadásában. Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor: Perinbaba (Holle anyó) című musicalének fővédnöke a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete Rastislav Káčer. A jubileumi díszelőadás apropója, hogy idén ünnepli 10. évadát a szarvasi professzionális szlovák színház. A szlovák színjátszás Magyarországon közel 110 éves múltra tekint vissza.

ORIENT

 

Május 30-án rendezzük meg a Nemzeti színháztörténeti vetélkedő döntőjét. A felhívásra, melyet még decemberben tett közzé a Nemzeti Színház, 166 középiskolás csapat jelentkezett. A csapatok közül 34 Budapestről, 8 Magyarország határain túlról nevezett, a többiek pedig összesen 46 különböző településen tanulnak. A vetélkedő három internetes fordulóval kezdődött, a döntőbe, melyet a Nemzeti Színházban rendezünk, a négy legjobb csapat jutott be. A díjak színházbérletek, könyvutalványok és táblagépek, a győztes csapat iskolájába pedig egy egész tanítási napra “kitelepül” majd a Nemzeti. A döntő zsűrijét Udvaros Dorottya, Ablonczy László, Rubold Ödön és Mátyássy Bence alkotja. A diákcsapatok számítástechnikai és informatikai eszközöket használva oldottak meg színháztörténeti feladatokat. A vetélkedőről minden részlet elolvasható a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon.

 

A hónap zárásaként, május 31-én Gyermeknapi Kölyöknappal várjuk a családokat.

 

A programból:

– Tatabányai Jászai Mari Színház: Kutyafül, macskakő, egérút
– Magyar Népmese Színház: Kristóf, az óriás
– Kakasy Dóra, a legutóbbi Versünnep Fesztivál fődíjasa: Az őrangyal 
– Hoppál Mihály Band: Bóbita, a szerelmes tündér
– Daltanulás Fehérvári Lillával
– Óriás társasjáték a Színháztörténeti Intézet múzeumpedagógusaival
– Sárkánykészítés a Néprajzi Múzeum munkatársaival (ebben biztos gyakorlottabbak lesznek azok, akik már készítettek nálunk Vízkeresztkor csillagot és koronát, márciusban huszárcsákót, kokárdát)
– Bemutatkozik a Magyar Cserkész Szövetség: a cserkészéletben rejlő lehetőségek, különleges kézműves foglalkozások
– jelmezeket lehet felpróbálni kicsiknek és nagyoknak
– Litea könyvvásár