fbpx

Nicola Tesla és a fizika mint inspirációs forrás

Nemzetközi és magyar művészek alkotásai elevenítik meg a híres feltaláló életét és alkotásait a Magyar Elektrotechnikai Múzeum szomszédságában álló Tesla Budapestben, a május 31-én nyíló Nikola Tesla – Mind from the Future című kiállításon.

Nikola-Tesla-Mind-from-the-Future

A multimédiás tárlaton látható lesz az a filmes installáció is, amelyben olyan kortárs alkotók, mint Laurie Anderson, Marina Abramovic vagy Terry Gilliam nyilatkoznak arról, hogy művészetükre milyen hatást gyakorolt Tesla munkássága.

Az eredetileg a zágrábi Mestrovic-pavilonban bemutatott interaktív kiállításon a közönség végigjárhatja Tesla életútját, amely során Budapest is fókuszba kerül. A tudós fiatalon érkezett a magyar fővárosba, ahol megismerkedett Puskás Tivadarral, és életre szóló barátságot kötött kollégájával, Szigeti Antallal. Puskás segítségével kapott állást a párizsi Continental Edison Company-nél, majd innen került Amerikába, hogy későbbi nagy ellenfele, Thomas Alva Edison alkalmazásába álljon.

Nikola-Tesla-Mind-from-the-Future-izloba-3

A kiállítás sorra veszi a leghíresebb találmányokat, de a nemzetközi és magyar művészek alkotásain keresztül a történelem egyik legrejtélyesebb zsenijének életét is bemutatja. Tesla ugyanis nem csupán tudós volt, hanem alkotó elme, akinek munkái komoly hatást gyakoroltak a különféle művészeti ágakra, személye és életműve a mai napig sokak inspirációs forrása.

A tárlat a különleges technikai megoldásokon túl ezekre az ihletett művészi pillanatokra is hangsúlyt fektet. Többek között a feltaláló világlátását meghatározó Mark Twain és a Tesla alkotásaiból ihletet merítő Georges Mélies is felbukkan a kiállításon.

Nikola-Tesla-Mind-from-the-Future-izloba

A nagyszabású kiállítás a horvát főváros után elsőként Budapesten lesz látható magyar művészek alkotásaival kiegészülve. Szűcs Attila a középgeneráció egyik legfontosabb képzőművésze, aki számos munkájában reflektált Tesla életművére, Mengyán András fénnyel és fizikával foglalkozó munkáit elsősorban a szellemiségük kapcsolja a feltalálóhoz, míg az évtizedek óta Magyarországon élő, japán születésű Fukui Yusuke művein a szikrázó fények játéka idézi meg Tesla elektromos kísérleteit.

Fotók forrása: blog.inyourpocket.com

A rovat további cikkei