Április 1-jg még lehet jelentkezni az idén harmincéves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatra, amely izgalmas designprojektek és kísérletek megvalósítását teszi lehetővé. A tavalyi ösztöndíjasok munkái pedig megtekinthetők: a díjazott tervezők projektjei a Zipernowsky Házban árpilis 26-ig láthatók.


moholy_extra_600x400.png
A 2016-os ösztöndíjasok kiállítása
Forrás: designisso.com

A harminc éve működő Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogram évente újabb és újabb, izgalmas, innovatív designprojektek és kísérletek megvalósítására nyújt lehetőséget a fiatal tervezők, valamint a designelmélet területén kutató fiatalok számára. Eddig több mint kétszáz hazai designer élhetett a lehetőséggel, amely szakmai fejlődését, tehetsége kibontakoztatását segítette.

Idén még április 1-jéig jelentkezhetnek a hat hónapos, min. 900.000 forint értékű ösztöndíjra a 35 évnél fiatalabb szakirányú művészeti vagy designer diplomával rendelkező, Magyarországon alkotó tervezők. Az önálló tervezői, designelméleti vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt témakörökben is pályázhatnak.


szabo_dora_textil_1_darvasi_dora_600x402.png
Szabó Dóra pályamunkája
Fotó: Darvasi Dóra

Az ösztöndíjprogramhoz kiállítás is kapcsolódik, amelyen az előző év díjazottjainak munkái szerepelnek. Szerdától látható a pályázat 2018. évi ösztöndíjasainak pályamunkáit bemutató tárlat a Zipernowsky Házban. A Moholy Extra ? Hogyan jutunk el a prototípustól a termékig? című kiállításon hét fiatal tervező mutatkozik be.

Bálint Gábor munkája az ATMO - interaktív társasjáték konzol, amelyben összefonódik a klasszikus társasjáték és a virtuális világ. Kiss Dorottya moduláris kiállítóstandot alkotott borászatok és italforgalmazók számára, amely szállíthatósága és gyors építhetősége folytán gördülékenyebbé teszi a vendéglátást.


balint_gabor_10_600x400.png
Bálint Gábor ATMO című műve

A kiállításon szerepelnek Kovács Ágnes növényi cserzésű bőrből készített lakáskiegészítői és Kovács Bence PLY-rétegekből formált, moduláris felépítésű íróasztala is.


kb05_600x400.png
Kovács Bence íróasztala

Nagy Ádám piacfelméréssel, a célcsoport meghatározásával, illetve megfelelő anyagok felkutatásával tervezett különleges lábbeliket, Szabó Dóra pedig a frankfurti Heimtextilen tapasztaltakból kiindulva dolgozta ki első önálló mintaterv-kollekcióját.

Vándor Krisztina takarókból és plédekből álló lakástextil-kollekciójának kimondott célja, hogy metaforikus értelemben védőhálót biztosítson a használó számára, és továbbra is kapcsolódási pontot nyújtson a természethez.


vandor_krisztina_foto_07_tarjan_gergely_600x400.png
Vándor Krisztina pályamunkája
Fotó: Tarján Gergely

A Magyar Formatervezési Tanács által gondozott kiállítást 2019. április 26-ig tekinthető meg a Zipernowsky Házban.