A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Kass János (1927-2010) grafikusművész Parallel folyamatok című gyűjteményes kiállítása nyílik 2019. június 11-én.


kass_janos_600x450.png
Kass János kékszakállú hercege
A kiállítás a szegedi születésű, de aktív alkotóéveit Budapesten töltött alkotó komplexitását mutatja be.
Kass János a könyvtervezés és illusztrálás mellett tervezett bélyegeket és plakátokat is, készített szobrokat, sőt fotózott is.

A tárlatot a Kékszakállú herceg várához 1970-ben készült, a művész legdekoratívabb és legtöbbet reprodukált szitanyomás-sorozata nyitja, míg a második teremben a Háry János- és a Hamlet-illusztrációk kaptak helyet.

A kiállítás további termeiben kevesebb a színhatás, inkább Kass kifinomult vonalkultúrájára, grafikai elemeinek sokszínűségére helyeződik a hangsúly.


kass_az_aember_tragediaja_600x577.png
Kass János Az ember tragédiájához készített egyik rajza

Kass János Madách Imre műveivel való kapcsolatát külön terem mutatja be. A művész 1966-ban illusztrálta először Az ember tragédiáját, de a Mózes című drámához is készített rajzokat. Ugyanebben a teremben szerepel a Fejek című konceptuális sorozat, amelyet a Kass János elszemélytelenedés-élménye inspirált a hetvenes évek elején. E sorozatra épülve alkotta meg 1981-ben Kass János John Halas rendezővel a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, amely szintén látható lesz a kedden nyíló kiállításon.

A tárlat utolsó terme az alkalmazott grafikus sokoldalúságát hangsúlyozza. Itt mutatják be az általa tervezett bélyegek és kötetek mellett ex libriseit, szépirodalmi igényű írásait, s a galéria folyosóján kapnak helyet a Mozaik kiadó ábécés könyveihez készült illusztrációi.

A kiállítást Sárközi Mátyás nyitja meg, akinek nagyapja, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk regényét is illusztrálta Kass. Ennek 1962-es kiadása megtekinthető is a Parallel folyamatok című tárlaton.