A Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjai évekkel ezelőtt kezdtek ismerkedni Kínával, néhányuk már évek, akár évtizedek óta járja a különböző tartományokat. A Pingyao International Photography Festival kiállításai között már helyet kaptak magyar alkotók 2008-ban, másodszor pedig a 13. alkalommal megrendezett Lishui Photography Festival adott lehetőséget a magyar fotóművészek bemutatására 2009-ben ? írják a Kodály Központ oldalán.

Az előkészítő munka keretében vendégül látták a Kínából érkező fotográfusokat, akik hazánkat fényképezték, és egy szűk csapattal ugyanezt tették a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai is Kínában. A munka eredménye egy impozáns fotóalbum megjelentetése volt a China Pictorial Kiadó jóvoltából. A Beautiful China ? Beautiful Hungary Photobook hivatalos bemutatójának a kínai?magyar diplomáciai kapcsolatok 65 évfordulójára rendezett ünnepségek adtak méltó alkalmat 2014-ben.

A hagyományos élet, a robbanásszerű változások indították el a fotográfusokat, akik műveikkel részt vesznek a kiállításon, születtek akár Kínában, akár Magyarországon.
Többéves munka folytatásaként ? újabb résztvevőkkel frissítve csapatukat ? a szövetség tagjai 2016-ban ellátogattak Kína Fujian tartományába, ott megismerkedve a helyi fotográfusokkal, akikkel közösen járták a déli tartomány városait, jellegzetes helyszíneit, találkoztak, barátkoztak az ott élőkkel.

A kiállítást Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, aki elmondta: a kulturális együttműködés lehetőségét mind Kínában, mind Magyarországon a lehető legjobban ki kell aknázni. Ez a két nemzet között tökéletesen működik is. A két jelentős, ősi hagyományokkal rendelkező nép könnyen szót ért egymással, akkor is, ha a nyelvünk más ? tette hozzá.

Zhang Jian, Xiamen város ? mely Fujian tartomány fővárosa ? önkormányzati elnöke kiemelte: reméli, hogy ez a kiállítás további utakat nyit meg Xiamen és Pécs között számos együttműködési lehetőséget biztosítva kulturális és gazdasági téren ? olvasható a pecsma.hu oldalon.

A Selyemút tükrében I. címet viselő kiállítás Fujian tartományt, vagyis annak egy válogatott, képileg erős szeletét idézi meg, mely a szövetség szerint megalapozhat egy hosszan tartó vizuális?kulturális együttműködést. A tárlaton Kínából érkező, hazájukat jól ismerő és Kínát szerető, lassanként felfedező hazai fotográfusok munkái láthatók.

Kiállító művészek:
Kína: Zhang Zuoxin, Pan Chaoyang, Zhu Qingfu, Hong Zongzhou, Zhu Qingfu, Li Jintai, Feng Mubo, Zhang Yubao, Yang Weichun, Ding liqing, Yu Zelan, Liu Dayou
Magyarország: Benkő Imre, eM Soós György, Hajdú József, Kovács Melinda, Kőhalmi Péter, Kőműves Kata, Somogyi Márk, Szabó Béla, Szamódy Zsolt Olaf, Wei Xiang

A kiállítás június 17-éig tekinthető meg 10:00 és 18:00 között.

 

 

Forrás: Kodály Központ, pecsma.hu
Fotó: port.hu