IMG_4106

A délelőtt folyamán különféle múzeumi órákon vehettek részt iskolás csoportok: a ?Formosa aranykincse?: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című kiállításon például Tajvan történelmével, a tea fajtáival és fogyasztásának kultúrájával ismerkedhettek meg a diákok. A Mesélő dobozok nevű tárlaton az okostelefonok és a tabletek őseivel találkozhattak: a foglalkozáson régi rádiókat, televíziókat, magnetofonokat és lemezjátszókat csodálhattak meg. A múlt mellett a kortárs művészeteknek is jutott szerep: a fiatal múzeumbarátok a Szolnoki Galériában rendhagyó tárlatvezetésen vettek részt Az univerzum árnyékában című időszaki kiállításon, ahol a két alkotó, Bereznai Péter Munkácsy-díjas festőművész és Lestyán-Goda János szobrászművész személyesen kalauzolta végig a diákokat a művek között.

 

IMG_4122

A roadshow keretében azonban nemcsak a gyerekek mentek múzeumba, hanem a muzeológusok is ellátogattak az iskolába! A Damjanich János Múzeum munkatársai a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban vendégeskedtek, ahol a diákok szabadon kérdezhettek a múzeumi munkákkal kapcsolatban. Régész, történész, valamint néprajzkutató mesélt a fiatalságnak hivatásuk szépségeiről, illetve árnyoldalairól, de szó esett a múzeumban található kiállításokról is, hiszen a Damjanich János Múzeum történelmi leletanyaga igazán gazdag.

Az érdeklődők mindezek után Zay Orsolya, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársának gasztrotörténeti előadásán a Damjanich János Múzeum első emeleti képtárában fény derült a lovagkor étkezési szokásaira, amely nem csupán a kézzel evés hagyományát jelenti.

 

IMG_4132

Igazi kulturális forgataggal készült délutánra a múzeum: az intézmény előtt felállított színpadon a New Toptalent Fit-Kid SE előadásán a nézők megismerkedhettek a kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett sportággal, mely ötvözi a torna, a ritmikus gimnasztika és a tánc elemeit. Ezt követően a múzeum díszudvarán folytatódott a programok sorozata: a Zolnok Bandérium középkori katonai bemutatóját csodálhattuk meg. Megismerkedtünk a korabeli közelharc rejtelmeivel, és megtudhattuk, hogy a csapat neve Szolnok régi elnevezéséből, a ?Zounok? szóból ered. A kardok és a páncélok ritmusos zörgése mellett érdekes információkkal gazdagodtunk a kor lovagi kultúrájáról, és kiderült az is, hogy nemcsak a férfiak, hanem a hölgyek is vitézül harcoltak akkoriban.

 

IMG_4214

A bemutató után a Damjanich János Múzeum konferenciatermében a látogatók megismerkedhettek a Bereczki Máté Gazdakör munkásságával és a vidék finomabbnál finomabb boraival, amelyeket meg is kóstolhattunk ? persze csakis 18 éven felül. A múltidézés a Tabáni Tájházban folytatódott a bortörténeti kitérő után: a Zagyva partján fekvő ? egyik legrégebbi és legszebb ? városrész történetéről hallgattunk érdekes előadást. Megtudtuk, hogy a török korban rendkívül fontos szerepet játszott a szolnoki vár, amely a település Tabán részén feküdt akkoriban, de az is kiderült: itt másolták az egyetlen, Magyarországon készült török kódexet, amely Szulejmán hadjáratát regéli el.

 

A tabáni kalandozás után ismét a Damjanich János Múzeum díszudvara felé vettük az irányt: az udvaron a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola 1996 óta működő együttese, a Cuháré Néptáncegyüttes tartott bemutatót.

 

IMG_4357

A napot az Inmates zenekarral zártuk: a 2015 óta működő együttes rock-, blues- és countryfeldolgozásokkal szórakoztatta a múzeumudvaron összegyűlteket. Csak úgy zengtek a falak a Folsom prison bluestól, és a Jimi Hendrix-feldolgozásoktól! A tartalmas nap után elégedetten, tele emlékekkel térhettek a szolnokiak nyugovóra.

 

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása Szegeden lesz május 12-én.

Fotó: Kőmives András