1989_emlekkepek
A néhai filmmúzeumban 2004-ben a Belvárosi Színház nyitotta meg a kapuit.
Forrás: OSZK

1989-ben a pártállami rendszer bukása nemcsak a politikai környezetet változtatta meg, és hozta el a diktatúra évei után a demokráciát Magyarországra, hanem átalakította hétköznapokat is: a város és a falu képét, az öltözködést, a szabadidő eltöltésének módját, a fogyasztást ? mindent.

E történelmi fordulat nem mindig jelentett pozitív változást: eltűntek ugyan a diktatúra emlékművei, jelképei, utcanevei, azonban ma is elfeledetten és kihasználatlanul tátongó épületek, gyárak, egykori vállalati üdülők, laktanyák, szórakozóhelyek romjai jelzik még a változást.

A kiállításon a rendszerváltásra tekintenek rá, az átalakulást, a változást próbálják megragadni, mindezt személyes nézőpontokból, privát fotóemlékekből megszerkesztve.

00017884-694x416
Forrás: Photoconsortium

A közösségi gyűjteményt a Fortepanról származó fotókkal, illetve a Plakát- és Kisnyomtatványtár korabeli képeslapjaival és plakátjaival egészítik ki.

Az OSZK?1956-os Intézet fotóadatbázisából Nagy Piroska fényképei a rendszerváltás kulcsfontosságú tüntetéseivel, eseményeivel a politikai fordulat dokumentumaival gazdagítják a kiállítást.

A nemzetközi pop-up kiállítások közösségi fotógyűjtéssel készülnek, és a beküldők aktívan részt vesznek a virtuális galériák kialakításában. Budapesten a nemzeti könyvtár Emlékképek?89 című tárlatával kapcsolódik a nemzetközi projekthez.


A kiállítás 2019. április 26. ? 2019. május 24. között látogatható az OSZK Manuscriptorium kiállítótér ? Kézirattárban.