10

A tárlat anyagát a Haáz Rezső Múzeum gyűjteménye biztosítja. A képzőművészeti gyűjtemény alapját a helyi kulturális intézményekben fellelhető műtárgyak, valamint az egykori Korunk folyóirat galériája által adományozott képzőművészeti alkotások teremtették meg. Ma már több mint 1100 mű alkotja a Képtár állományát, amely vásárlás vagy adományozás útján gyarapodott, többek között a PULZUS művésztelep alkotásai révén. Jellegüket tekintve festmények, grafikák, metszetek, szobrok, kisplasztikák és számos más műfaji besorolásba tartozó művek szerepelnek a leltárkönyvben.

Ha az egyes alkotások keletkezési idejét egy idővonalra vetítjük, akkor a 17. századtól napjainkig terjedő intervallumot kapunk. Ami szembeötlő, hogy a 20. század ’60?70-es éveiben készült művek száma a legnagyobb ezen a képzeletbeli szakaszon, mintegy átfogó keresztmetszetét mutatva be a romániai magyar képzőművészet ezen időszakának. Jelen tárlat anyagának válogatásakor részben az is szempont volt, hogy ?ízelítőt? nyújtson az erdélyi magyar képzőművészet e periódusából.

MMA66415_01_cz0847
Vinczeffy László festményei is láthatóak lesznek a tárlaton.

A kiállítás összeállításánál szintén irányelv volt, hogy lehetőleg olyan művészek munkái is a tárlat anyagát képezzék, akik a 20. század erdélyi, magyarországi, esetenként az európai képzőművészet élvonalát erősítették, erősítik.

Albert László, Bene József, Biró Gábor, Bodosi Dániel, Czírják Lujza, Fülöp Antal Andor, Gottlieb Rózsa, Incze Ferenc, Incze János Dés, Kádár Tibor, Kiss László, Leiter Artúr, Leprich Ilona, Madarassy György, Márton Árpád, Mohi Sándor, Mózes Finta Edit, Nagy Albert, Páll Lajos, Pallós Sch. Jutta, T. Szücs Ilona, Varga Welther Júlia és Vinczeffy László műveiből rendezett kiállítás egy erdélyi kisváros képtárának anyagából készült reprezentatív látlelet.

A tárlatot, amelyet Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Banner Zoltán művészettörténész nyitottak meg, 2019. július 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Várnegyed Galériában.