Szinyei Impressziói címmel nyílik időszaki kiállítás Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban augusztus 23-án.

A 19. századi magyar festészet leghíresebb mesterei közül Munkácsy Mihálynak tavaly szentelt kiállítást a Jósa András Múzeum, idén Szinyei Merse Pál színpompás képeinek széles panorámáját tárja látogatói elé. A festőnek utoljára 1990-ben volt nagyszabású kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Bár néhány fő műve folyamatosan megtekinthető a Budavári Palotában, alkotásainak nagy része általában rejtve marad a nagyközönség előtt.

Az év múzeuma címmel kitüntetett nyíregyházi intézmény most széles körből válogatva, Magyarország köz- és magángyűjteményeinek féltett kincseiből merítve mutatja be a hazai festészet fejlődését az impresszionizmus irányába vezető korszakalkotó mester munkásságát.

Szinyei Merse Pál a Felvidékről 1864-ben került a müncheni akadémiára. Az öntörvényű festőnövendék már kezdettől szembehelyezkedett az Európa-szerte divatos, mesterkélt légkörű akadémizmussal. Nem vonzották a történelmi vagy novellisztikus témák, a néprajzi kellékek: saját környezetéből vett egyszerű szituációkat akart festeni, a való látvány természetesen üde színeivel. Alakjai a tájjal együtt élnek, amint alkotójuk is a természetbe illeszkedő vidéki életben találta meg igazi énjét.

Mivel csak idős korában juthatott el Párizsba, az impresszionistákkal nagyjából egy időben, de tőlük függetlenül, 1868/69-ben fedezte fel a napfény szerepét a szabad levegőn megfigyelt színjelenségeknél.

Újszerű festményeit - köztük fő művét, az 1873-ban festett Majálist - mindenütt értetlenséggel, erős kritikával fogadták, művészetét csak évtizedek múltán, a Millennium idején kezdték elismerni. Amikor már itthon is elterjedőben voltak a korszerű művészeti nézetek, végre Szinyei Merse Pál is átütő sikert tudott aratni a 60 éves korában, 1905-ben rendezett első önálló kiállításával, optimista kicsengésű, harmonikus képeivel.

A Szinyei impressziói című tárlat 2019. augusztus 23 - 2019. november 24. között tekinthető meg a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

Forrás: magyarmuzeumok.hu