250px-Hadtortenelmi_intezet_P7290062Kovács Vilmos, a HIM parancsnoka az MTI-nek felidézte: a 2013 januárjában megalakult Első világháborús centenáriumi emlékbizottságban a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vesz részt, együttműködve a Magyar Tudományos Akadémiával, továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal is.

“Az első világháborúban harcolókkal, de a mai katonákkal szemben is kötelességünk, hogy korrekt módon mutassuk be a háború magyar oldalát” – hangsúlyozta az ezredes. A parancsnok úgy véli, hogy az első világháborúval kapcsolatban sok minden méltatlanul elfelejtődött, ráadásul az 1950-es évektől az 1989-ig tartó időszakban számos torz hátteret adó tanulmány, tananyag “szivárgott” be a társadalmi tudatba, illetve az oktatásba, így a mai nemzedékek sem ismerik kellőképpen, magyar szempontból, az első világháború történéseit. A HIM azt is tervezi, hogy a 80-as években íródott kétkötetes Magyarország hadtörténete című kiadványt újraírják. A négykötetesre tervezett új változat első két részét a tervek szerint 2014-ben adná ki a Zrínyi Kiadó.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a centenáriumra állandó kiállítással is készül. A mintegy 600 négyzetméteres területen, a tervek szerint szeptembertől interaktív és más korszerű eszközökkel szeretnék bemutatni az első világháború történetét. A Dunára is terveznek kiállítást a Lajta monitoron. A HIM hajója márciustól a Parlament előtt kialakítandó kikötőben állomásozik majd.

Emellett Európa-szerte terveznek valamilyen programot, megemlékezést. Több országgal közös rendezvényekre készül Magyarország. Az első külföldi rendezvény nyáron egy lengyelországi kiállítás lesz, ahol külön magyar termet rendezhetünk be – mondta a parancsnok. 2015-ben egy római kiállítás következik, amely azért is érdekes, mert “az olaszokkal szembenálló félként harcoltunk a háborúban” – jegyezte meg Kovács Vilmos.