Több mint százezer látogató volt kíváncsi a vasárnap zárult Michelangelo kiállításra a Szépművészeti Múzeumban.

Az április elején nyílt, A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlaton a reneszánsz mester csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmányát láthatta a nagyközönség.

 A kiállítás Michelangelo és kortársai nyolcvan művét mutatta be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, s a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

A kiállításon a látogatók a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez - mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez - készült művein keresztül alkothattak képet Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról. A kortársak közül többek között Leonardo da Vinci, Raffaello, Luca Signorelli, Jacopo Pontormo, Agnolo Bronzino, Francesco Salviati és Rosso Fiorentino műveit is felsorakoztatták a tárlaton.

A kiállítás zárását követően a honlapon elérhető a Michelangelo a Sixtus-kápolnában című alkalmazás, amely a tárlaton szereplő, a Sixtus-kápolna freskóihoz készült vázlatok és az eredeti alkotások összehasonlítására kínál lehetőséget.