Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a kiállítás szeptember 11-ei megnyitóján kifejtette: a hányattatott sorsú gyerekek nem kapják meg azt az érzelmileg egészséges környezetet, ami ahhoz kell, hogy kiegyensúlyozott személyiséggé fejlődjenek, ezért szükség van olyan készségek kialakítására, amelyek ezt meg tudják teremteni. ?Számunkra az a fontos, hogy a következő generációk egészséges lelkületű, személyiségű felnőttekből álljanak? ? tette hozzá. Szili Katalin szerint fontos megőrizni a 21. században a magyar népművészetet és kultúrát. ?A gyerekek azokat a népművészeti motívumokat is megjelenítik munkáinkon, amelyek ezt a fajta összetartozásunkat megmutatják? ? magyarázta a politikus, aki szerint a jelennek és a következő generációnak elsődleges feladata a keresztény hagyományok megóvása. Mint mondta, ma Magyarországon a legfontosabb a biztonság megteremtése. A rajzokon a fiatalok szorongásai, szeretetük, hányattatásaik és érzelemviláguk jelenik meg. ?Miközben ezek a rajzok a szemlélőkből is többféle érzelmet váltanak ki, a szemlélőnek is egyfajta terápiát jelentenek? ? magyarázta.

Kiallitas1
Fotó: Budapest Art Brut Galéria Facebook-oldala

 

Simon Lajos pszichiáter, egyetemi docens köszöntőjében elmondta: az 1989-ben alapított Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület gyerekek és fiatalok számára biztosít képzőművészeti terápiát és tehetséggondozást. A galéria és az egyesület céljai hasonlóak: a lelki problémákból, feszültségekből eredő művészeti értékek létrehozása, valamint az értékteremtő képesség fejlesztése. ?A gyermekek számára a rajz olyan kommunikációs forma, amelynek segítségével biztonságosan el tudják mondani gondolataikat magukról és környezetükről? ? hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a rajzokon keresztül azokat az érzéseiket is ki tudják fejezni, amelyeket nem képesek szavakba önteni. Rajzaik rávilágítanak a fejlődésükre, személyiségükre, kapcsolataikra, a rájuk gyakorolt kulturális és társadalmi hatásokra. A gyerekrajzokat vizsgálva szembesülhetünk traumatikus emlékeikkel, fájdalmas és örömteli élményeikkel.

 

A kiállítás képeit alkotó gyerekek hátrányos helyzetből indultak vagy érzelmileg és fizikailag elhanyagoló környezetből érkeztek. ?A Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület vezetője Platthy István művészetterapeuta, rajztanár által kidolgozott fejlesztőprogram alkalmas arra, hogy felszabadítsa a gyerekek fantáziáját, kreatív látásmódját, amelynek kézzelfogható bizonyítékai az itt bemutatott alkotások? ? mondta, kiemelve, hogy a művészetterápia hatása igazán csak a későbbiekben mutatkozik meg.

hand-84613_960_720
Fotó: pixabay.com

 

Platthy István művészetterapeuta, rajztanár elmondta: a nyers művészet (art brut) képviselői olyan alkotók, akik nem tanultak képzőművészetet, hanem a lelkük mélyéből alkotnak, hasonló módszerrel nyilvánulnak meg a terápia keretében is. Elmondta azt is, hogy az egyesület művészetterápiás foglalkozásán résztvevő gyerekek a növényi formák árnyhatásaival, valamint a magyar népművészeti motívumokkal dolgoztak.

 

Forrás: MTI