fbpx

A tűtől a repülőig

Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész volt a Bencs Villa Többszemközt estjének vendége, akivel a rendezvénysorozat házigazdája, Kováts Dénes beszélgetett.

Csutkai-26
Csutkai Csaba

A népszerű nyíregyházi fotóművész középiskolás korától foglalkozik fényképezéssel és filmezéssel. A beszélgetés során kiderült, miként indult a pályafutása, és hangsúlyozta, hogy el sem tudna képzelni magának más szakmát. Nem specializálódott egyetlen szakterületre, alkalmazott fotográfusként ? a tűtől a repülőig ? szinte mindent fényképez. Persze vannak kedvenc témái, mint a portré-, a tárgy- vagy az épületfotózás, de képein rendszeresen megörökíti a kereszténység és a zsidóság emlékeit és ünnepeit is.

Csutkai Csaba 1975-ben lett a Szabolcs Filmstúdió vezetője, feladatai közé tartozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális és társadalmi eseményeinek dokumentálása, és ő indította újra a megyében az amatőr fotós és filmes mozgalmat is. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásait 25 éven keresztül, a Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep életét pedig 30 éven át fényképezte.

Nevéhez önállóan vagy társszerzőként számos kötet, fotóalbum és más kiadvány fűződik. A Házadba léphetek I. című kötetben a szatmári középkori templomokat mutatja be, az Egy falat Tündérmező Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tájaira kalauzol, emellett tájjellegű ételek receptjeit tartalmazza, természetesen fényképekkel illusztrálva. További fontos kiadványa az Ahol szétoszlik a világosság című fotóalbum, melyben zsidó temetőkbe vezeti el az olvasót.

Az est végén vetítésre is sor került, így a kiállított színházi fotók mellett Csutkai Csaba legújabb felvételeit is megtekinthették az érdeklődők.

Forrás: Móricz Zsigmond Színház

A rovat további cikkei