Kecskemet_2

 

A kiállított festmények József Attila gondolataira rímelnek.

 

?Különös perspektíva, a földre alászálló lélek nézőpontja jellemzi az alkotásokat? ? mondta el ifj. Gyergyádesz László, Móra Ferenc-díjas művészettörténész a kiállítás megnyitásán, majd hozzátette: nem egy-egy konkrét táj jelenik meg a műveken, a világ egészét akarja megmutatni a festőművész, alkotásaival összekapcsolni a földet az éggel.

Kecskemet_5

Varga Patricia Minerva festőművész 1994-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán, majd Hágában is tanulmányokat folytatott. 1991 óta szerepel hazai és külföldi kiállításokon, művei hágai és wuppertali gyűjteményekben is megtalálhatók. Gyakran megfordul a Kecskeméti Alkotóházban, amelyet a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tart fenn.

 

A kecskeméti művésztelepet Iványi Grünwald Béla alapította a nagybányai művésztelepet alapjaiban megrendítő neoavantgárd forradalom művészeinek kecskeméti letelepítésére. 1909-ben letették az alapkövet a város szélén elterülő Méhes laposban, ahol ma az alkotóház tíz műterme a művészek lakhelyéül és munkájuk színteréül szolgál.

 

Kecskemet_3

A kiállítás szervezője, a MANK a tárlat megnyitása előtt diákokat invitált művészetpedagógiai foglalkozásra. A fiatalok költemények által inspirált képeket készítettek természetes alapanyagok: magvak, levelek, termések felhasználásával, az alkotásokat pedig a könyvtár előterében állították ki.

 

A kiállítás 2019. április 27-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Fotók: Csálvári Zsigmond/Kultúra.hu