fbpx

Víz a vásznon

Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz. Víz-motívumok a 19. századi nemzetközi és magyar festészetben címmel nyílik június 15-én kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában.

A Vaszary Galéria és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös tárlata elsősorban a víz hétköznapi életben való megjelenését ábrázoló, 19. században készült külföldi – döntően francia – és magyar alkotásokat gyűjtötte össze. A kiállításon láthatók a realista festészet atyjaként számon tartott Gustave Courbet, vagy a francia barbizoni iskola meghatározó mesterei, Jules Dupré és Charles-Francois Daubigny festményei is. A magyar művészek közül Benczúr Gyula, Markó Károly, Mészöly Géza, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Paál László és Szinyei Merse Pál alkotásaival is találkozhat a közönség.

A tárlat anyagába a klasszicizmus, a romantika, a realizmus, a naturalizmus, a plein air festészet és az impresszionizmus stílusjegyeit magukon hordozó több mint ötven festmény került különböző témakörök köré csoportosítva.

Láthatók vízparti tájak, például folyók, tavak, tengerek ábrázolásai, megjelenik a táplálékot adó, szomjat oltó víz kutat, vízhordást, itatást, halászatot, horgászatot bemutató festményeken, de a fürdés és a fürdőzés, valamint a tisztaságot szimbolizáló Árkádia-motívum köré is csoportosítanak alkotásokat.

Mednyánszky László: Téli est (1913)

Vihart, keresztelést ábrázoló képeket mutatnak be a víz mitológiai és bibliai megjelenítéséről, és az „élményt adó víz” is szerepet kap a kiállításon csónakázást, vízparti sétát vagy játékot megörökítő festményeken. A párás, ködös tájképekkel a víz hangulati elemként történő megjelenésére összpontosítanak.

A Balaton-motívumra fókuszáló művek a kiállításnak teret adó, 1890-es évek elején épült prímási nyaraló tóparti helyszínét idézik. Az egykori névadó-tulajdonos és egyházfő emléke előtt tisztelegve Vaszary János tengerképeinek egy bővebb válogatása is szerepel a november 17-ig látogatható kiállításon.

Nyitókép: Augustin Feyen-Perrin: Cancale-i halászlányok. Forrás: MNG

A rovat további cikkei