A Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre első magyar alkotásként elnyerte a 65. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál, a Seminc fődíját, a Golden Spike-ot. A nagy presztízsű filmversenyen a legjobb új rendező díját Horvát Lilinek, a legjobb színésznő díját pedig Stork Natasának ítélte a szakmai zsűri. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült romantikus drámát már több mint 17 ezren látták a hazai mozikban.

Spanyolország legpatinásabb nemzetközi filmfesztiválja, a valladolidi Seminci az elmúlt héten százötven alkotást vonultatott fel, köztük Berlinben, a Sundance-en, Cannes-ban és Velencében bemutatott, nagy sikerű filmeket. A fesztiválon három díjat nyert el Horvát Lili filmje, és mindhármat először kapták meg magyar alkotók az idén 65 éves, nagy presztízsű filmünnepen.

„Előző filmemmel a Seminci első filmes versenyprogramjában szerepeltem, így volt már élményem arról, milyen fantasztikus ez a fesztivál. Már azt nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy a Felkészülés...-sel visszahívtak, ráadásul a fő versenybe. Ám az, hogy a fődíjat, a rendezői díjat és a legjobb színésznő díját is a mi filmünk kapta, minden elképzelésemet felülmúlja. Külön öröm számomra, hogy Stork Natasával együtt ismerték el a munkánkat; rendkívül élvezetes és inspiráló utat jártunk be közösen, míg létrehoztuk a főhős karakterét” – reagált a hírre Horvát Lili.

„Ez
a film nagyon különös módon beszél egy alapvető dologról: a
szerelemről. Nagyon hálás vagyok Horvát Lilinek, hogy részt
vehettem ebben a varázslatos történetben, és azért az érzékeny
megközelítésért, mellyel a karakter megformálása felé
vezetett” – örvendezett
Stork Natasa.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nyár végén már nagy sikerrel mutatkozott be a velencei, majd a torontói filmfesztiválon. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban pedig a filmkritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI-díjjal tüntette ki a filmet.

Arany Hugó fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban, és Ázsia nagy presztízsű filmes rendezvénye, a puszani fesztivál is műsorra tűzte. Jelenleg is műsoron van a denveri fesztiválon, a jövő héten kezdődő thesszaloniki fesztivál pedig a versenyprogramjába hívta meg a valóság és képzelet határán játszódó drámát.