Március 1-jén a MANK Galéria ingyenes divatworkshopján a Romani Design segítségével kelhetnek új életre a megunt, kinyúlt vagy divatjamúlt ruhák.

A szentendrei MANK Galériában látható Tűz és víz című iparművészeti kiállítás záróeseményeként a Romani Design csapata segít újraálmodni és egyedivé tenni ruhadarabokat az általuk gyűjtött anyagokkal, díszítőelemekkel és second hand ruhák darabjaival.

„Az ötvösművész és tervező Varga Erika, valamint testvére, a művelődésszervező Heléna éveken át járták a hátrányos helyzetű falvakat és cigánytelepeket, hogy oktassák a helyi közösségeket, és gyűjtőmunkát készítsenek az életükről. Már ebből is látszik, hogy a Romani Design jóval több, mint szimpla divatmárka – a nővérek az oktatásra, a szociális tevékenységre és a roma kultúra népszerűsítésére helyezik a hangsúlyt. A ruházkodás pedig remek platform, ha hagyományőrzésről van szó: a kollekciókról meglepő szín- és mintakavalkád köszön vissza, amit – a lányok elmondása alapján – gyakran a cigány balladák, énekek inspiráltak” – írtuk a formabontó divattervezőket bemutató cikkünkben a Romani Designról.

„Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam, és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – fogalmazta meg tervezői ars poeticáját Varga Erika, aki testvérével együtt egy ingyenes workshopon segít abban, hogy erre az útra a divat által bárki rátaláljon.

A március 1-ji program 17 órakor kezdődik és 20 óráig tart, az eseményt kiegészíti 17.30-kor Sipos Tünde művészettörténész tárlatvezetése. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alkotomuveszet@petofiugynokseg.hu e-mail címen lehet.

További információ itt.