Templomok éjszakája Ausztriában és a környező országokban

Kultpol


domonkostemplom_sopron.jpg
Domonkos templom Sopronban

(MTI) Több mint hatszáz templom és egyházi intézmény nyitja meg kapuit pénteken szerte Ausztriában és várja programokkal az érdeklődőket kora estétől hajnalig.
    

Egyedül a fővárosban, Bécsben 182 templomban lesznek kiállítások, koncertek, beszélgetések, idegenvezetések és vallási rendezvények. A nagyobbak között megnyitja kapuit a neogótikus Fogadalmi templom (Votivkirche), az Otto Wagner tervezte szecessziós templom a Steinhof magaslaton és a belvárosi görögkeleti Szentháromság-templom is. A város egyik turisztikai jelképének, a gótikus Stephansdomnak a belső terét a rendezvényhez kapcsolódóan június közepéig különleges fényjáték világítja be. A Templomok hosszú éjszakája keretében az érdeklődők olyan épületeket is felkereshetnek, amelyek máskor zárva vannak a nagyközönség előtt. Most először nyitják meg a 2004-ben elhunyt Franz König bíboros hagyatékát őrző archívumot.
    
Az ökumenikus kezdeményezéshez Csehország, Szlovákia és Magyarország Ausztriával szomszédos területein is csatlakoztak templomok. Magyarországon szombaton rendezik meg a Templomok éjszakáját. Kilenc soproni templomban lesznek rendezvények: a Bencés ("Kecske") templomban, a Domonkos templomban, az Evangélikus templomban, a Jézus Szíve, az Orsolyita, a Református, a Szent Imre- és a Szent István-templomokban, valamint a Szent György-dómtemplomban.
 
Gazdag programokkal várja a kései látogatókat több mint 180 templom Szlovákiában is. A rendezvény kezdetét hat óra előtt országszerte harangzúgás fogja jelezni. A programban nemcsak római katolikus, de református, evangélikus és görög katolikus templomok is részt vesznek, és egészen éjfélig fogadják az érdeklődőket. Az idegenvezetés mellett a programban több helyen szerepelnek különféle koncertek, előadások és filmvetítések is. Számos helyszínen megnyitják a látogatók előtt az egyébként nem látogatható templomtornyot vagy kriptát. Az este folyamán a látogatók megismerhetik az adott épület kincseit, történetét, a keresztény építészet és képzőművészet alkotásait, és betekintést nyerhetnek az egyes gyülekezetek életébe is. Pozsonyban a ferencesek templomában szlovák és magyar nyelvű mise mellet a szerzetesrend pozsonyi történetéről előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, és fellép a The Hope Gospel Singers együttes is. Nyitrán a református templomban fotográfiai kiállítás nyílik, részleteket olvasnak fel a Bibliából és a Kendermag néptáncegyüttes szórakoztatja a látogatókat. 
    
Komáromban a Szent András-templomban a legkisebbekre is gondoltak a szervezők: a gyerekeket kifestők, a felnőtteket misztériumjáték várja, és a látogatók megismerkedhetnek a templom történetével is. A Szent Anna-kápolna is nyitva tart az éjszakán, itt megtekinthető a Mária Rádió stúdiója, melyet a héten avattak fel.