Az ősz beköszöntével folytatódnak a koncertek, indulnak a zenekar bérletsorozatai, amelyek között a már megszokottak mellett újdonságokkal is találkozhatnak az érdeklődők. Több helyszínen több stílusirányzatban nagy klasszikusok és a kortárs zeneirodalom szerzőinek művei várják a zenebarátokat Székesfehérváron, akik neves vendégművészekkel is találkozhatnak az évad során.

Nem kell sokat várnunk a Farkas Ferenc-bérlet első koncertjére, amelyet szeptember 13-án rendeznek a Vörösmarty Színházban.

A Gyöngyszemek Prágából című esten a cseh zene atyjának tekintett Bedřich Smetana Moldva című szimfonikus költeményét, valamint a 19. század egyik kiemelkedő zeneszerzője, Antonín Dvořák Szláv táncok című ciklusát és nagyszabású 8. szimfóniáját mutatja be a zenekar Horváth Gábor vezényletével. A sorozat következő előadása november 22-én lesz. Az Aranykor című esten Dobszay Péter vezényli Schubert 1816-ban bemutatott 5. (B-dúr) szimfóniáját, valamint Mozart népszerű Don Giovanni-nyitányát és az A-dúr zongoraversenyt (K.488), amelynek szólistája Ránki Fülöp lesz.

Földöntúli történetek – ezzel a címmel élvezhetik a bérletesek a harmadik előadás darabjait a jövő év elején, január 17-én. J. Haydn 43. „Merkúr” és Mozart 41. „Jupiter” szimfóniája mellett a nálunk talán kevéssé ismert, sokféle stílusban alkotó, igen termékeny finn zeneszerző, Einojuhani Rautavaara A horizont felé című 2. csellóversenyét hallhatja a közönség. Az esten közreműködik Rohmann Ditta, vezényel a Liszt Ferenc-díjas és érdemes művész, Hamar Zsolt. A Farkas-bérlet utolsó előadásán, június 13-án Dobszay Péter karmester dirigálja a zenekart. Mahler Egy vándorlegény dalai című darabjában Haja Zsolt (bariton) operaénekest hallhatja a közönség, az esten elhangzik Weber A bűvös vadász című operájának nyitánya, valamint Johannes Brahms sokak által „Beethoven 10. szimfóniájának” tartott 1. (c-moll) szimfóniája. A Farkas Ferenc-bérlet valamennyi előadásának helyszíne a Vörösmarty Színház.

A Somorjai-bérlet első hangversenyét szeptember 23-án a Szent István teremben rendezik.

A Vonósszerenád címmel hirdetett koncerten a vonósok játsszák a főszerepet: Respighi Régi táncok és áriák, Gorecki Három darab régi stílusban, Farkas Ferenc Ária és rondó című műve, valamint Csajkovszkij egyik legismertebb, legtöbbet előadott gyönyörű darabja, a Vonósszerenád hangzik el Dobszay Péter vezényletével.

A Budai úti református templom lesz a bérletsorozat következő helyszíne október 24-én: az Ars Oratoria Kamarakórust a Liszt-díjas Pad Zoltán vezényli, a műsorban – a hely szelleméhez méltón, a reformáció emléknapját (október 31.) köszöntve – német barokk mesterek, Scheidt, Schein és Buxtehude protestáns egyházzenei műveit hallhatják a zenekedvelők.

November 11-én ismét a Szent István terembe várják a bérlettulajdonosokat,

ahol Fúvósszerenád címmel rendeznek koncertet Berkes Kálmán dirigálásával. Az ARSO művészei Mozart két remekét – az Esz-dúr fúvósszerenádot (KV 375) és a c-moll fúvósszerenádot (KV 388) adják elő. A tavaszi koncerten, március 17-én a zenekar szólistái – Kárász András Péter (cselló), Horváth Gábor (timpani), Dobi János (harsona) és Sztranyák Dávid (harsona) – mutatkoznak be a Szent István teremben. A zenekedvelők C. P. E. Bach a-moll csellóversenyét, Solti Árpád vonósokra és szóló timpanira komponált Concertinóját és Hidas Frigyes Florida Concertóját élvezhetik az esten.

Az ifjúsági korosztálynak szánt Partitúra-bérlet első koncertjét október 11-én rendezik

a Vörösmarty Színházban Sándor Szabolcs vezényletével. Az Alkonyattól pirkadatig című esten Bartók Béla Este a székelyeknél és Muszorgszkij Egy éj a kopár hegyen című, jól ismert darabjai mellett elhangzik Haydn A reggel melléknevet kapott 6. szimfóniájának nyitótétele, valamint Grieg Peer Gynt-szvitjének részlete, a Reggeli hangulat. December 6-án a mesés Kelet zenéje varázsolja el a fiatal zenehallgatókat, akik február 21-én Évszázadok szórakoztató zenéje címmel kalandozhatnak a zenetörténetben stílusok és szerzők között. Május 2-án a jelen hangjaival a kortárs zene titkaiba avatja be az érdeklődőket a zenekar.

A Filharmónia-bérletben januárban Brahms Variációk egy Haydn-témára című művét, Schumann Csellóversenyét és Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniáját tűzi műsorra az együttes,

az esten közreműködik Devich Gergely csellóművész. A bérlet másik előadásán, május 30-án Bellini I Capuleti ed i Montecchi-nyitányát, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziáját, valamint az orosz ötök jeles tagjának, A. P. Borogyinnak két művét, a Közép-Ázsia sztyeppéin és pusztáin című szimfonikus költeményt és a 2. szimfóniát mutatja be az ARSO a Vörösmarty Színházban, Dobszay Péter dirigálásával.

A hagyományos bérletsorozatok mellett újdonságot is ajánlanak közönségüknek a fehérvári szimfonikusok.

A Kortárs Klub első találkozásán szeptember 21-én este a Fő utcán különleges alkalomra várják az érdeklődőket. Az est alcíme: Zenés beavatás a dalok világába Shakespeare szonettjeitől Mozarton át a Blahalouisiana együttesig – klasszikus zenei köntösben, a kortárs zene eszközeivel. Az esten többek között W. A. Mozart, Dobri Dániel és Jancsó Gábor műveit hallhatja a közönség, közreműködik az ARSO vonósnégyese, Szigeti Karina, Ódor Botond, Jancsó Gábor és Schoblocher Barbara. Legalább ilyen érdekesnek ígérkezik a klub második estéje is: a Pelikán Fészekben október 16-án az improvizatív zene egyik legfontosabb alakja, a műfaji kísérletezéseiről híres Mats Gustaffson jazz-szaxofonos koncertjére várják a rajongókat.

A harmadik esten több ősbemutatónak is fültanúi lehetnek a hallgatók: október 28-án, ugyancsak a Pelikán Fészekben a Csend körei címmel rendezek hangversenyt, amelyen Lázár Dániel Sea Song című darabja mellett az ARSO kortárs zenei művészeti vezetője, Dobri Dániel Downburst című műve is először hangzik fel közönség előtt. Ez alkalommal Dobszay Péter vezényel: a műsorban szerepel még Marc Simpson brit zeneszerző és klarinétművész Geysír című darabja, valamint Mozart tizenhárom hangszerre írt B-dúr szerenádjának, vagyis a Gran Partitának három tétele is.

Tavasszal két koncerttel a zenetörténet egyik óriása, Beethoven művészete előtt tiszteleg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

A Beethoven világa címet kapott, a jövő évadban folytatódó új bérleti sorozat keretében március 7-én az F-dúr románc, az 1. C-dúr zongoraverseny, a G-dúr románc és az 1. (C-dúr) szimfónia szerepel a Vörösmarty Színházban hallható hangverseny programjában, március 28-án pedig a 3. (c-moll) zongoraverseny és a 2. (D-dúr) szimfónia.

Nyitókép forrása: a zenekar Facebook-oldala