Terítéken a 19. századi magyar gasztronómia

Podcastok

A reformkor a polgárosodás, a modernizáció kezdetét jelentette. A változás a konyhában is éreztette hatását. Új eszközök, sütési-főzési eljárások jelentek meg, és a szakácskönyvkiadás is robbanásszerű változáson ment keresztül ebben az időszakban.

A Talpig magyar e heti adásában a 19. századi gasztrotörténet kerül terítékre. Podcastajánló.

A 48. epizód tartalmából:

„Magyar gasztronómiatörténet mint olyan nem létezik, vagy csak foltokban” – vallja Cserna-Szabó András író, aki szerint a magyar gasztrotörténet tele van legendákkal és tévhitekkel. Terítéken a magyar gasztroidentitás.

Mitől válhatott bestsellerré egy szakácskönyv a 19. századi Magyarországon? Milyen fogásokból állt egy reformkori menüsor? Vendégünk: Gálffy Zsuzsanna történész-levéltáros, a Kakastaréj – Írások a magyar konyháról című könyv egyik szerzője

A Kalán lisztel stábold bé – Szerecsek Anna szakácskönyve című kötetet olvasva a tojásos pityókával együtt ránk szakad két asszonysors és maga a történelem. Beszélgetőpartnerünk: Saly Noémi Budapest-, irodalom- és gasztrotörténész

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám