Természetes Vészek Kollektíva: POR-HÜVELY

Egyéb

divatperformansz/divatszínház, testmaszkok, rétegek, átváltozás
fashion-performance, costume-layers, changing states
 
 
Természetes Vészek Kollektíva:
POR-HÜVELY
Organikus leletek
 
Diszfunkcionális divat ? interaktív színház
Disfunctional fashion ? interactive theatre
 
Erdős Virág írásai és Szűcs Edit kosztüm-fikciói
 
2011. január 25. 20:00 és 21:30
 
A jel-mez a legfelső bőrréteg, test-maszk, amely állandó átalakulásra képes. Szűcs Edit valamennyi jelmeze szinte varrás és szabásvonal nélkül borítja, fedi el a testet, ezzel is még hangsúlyosabbá téve az anyag, a matéria uralkodó szerepét, amely mintegy teremtő elem maga köré szervezi a formát, az alakot, a testet, a mozgást, a koreográfiát és a színrevitel középpontjában áll. Az októberben bemutatott Por-hüvely című produkció újra a Trafóban!
 
?A Por-hüvely több egy bizarr, megkoreografált divatbemutatónál, mert a kezdetektől műalkotás: a jelentéses képzőművészeti tárgyakként funkcionálni bíró kosztümök és a beléjük bújtatott emberek teszik azzá (?) Ha az alkotók és előadók névsorára tekintek, és közben visszagondolok a Szűcs-kosztümperformanszok immár többéves sorozatára, nyilvánvalónak tetszik, hogy a Por-hüvely magabiztos ujjgyakorlat, jó értelemben vett rutinmunka. Érződik rajta, hogy a stáb magja uralja az anyagot, kigyakorolta a módszert. Ennek ellenére, sokadik hasonló látványként sem válik unalmassá. Benne vizualitás, anyag- és embertest-mozgás, életérzés, hangulat, mondanivaló összeért, helyén van. Akár egy megállapodott, klasszikussá vált műfaj is lehetne már. Csak kéne neki egy név, hogy ne kelljen mindig körülményesen körülírogatni. Én jelölök egyet: legyen divatbizarréria.? (Kutszegi Csaba, Színház)
 
 
Szűcs Edit 2010 márciusában a Trafóban bemutatott Bőr-hártya című produkcióval elnyerte az Év jelmeztervezője díjat, 2010 szeptemberében pedig jelmeztervezői munkájáért megkapta a Vágó Nelly emlékérmet.
 
 
?A HATODIK életemben
én voltam a Szeplőtlen Szűz,
amit viszont nem mindenki
mondhat el magáról.
 
A HETEDIK életemben
az volt,
ami meg van írva,
szőke voltam,
sikeres,
és negyvennégy kiló??
 
(Erdős Virág)
 
Látványkoncepció/Visual concept: ÁRVAI György, SZŰCS Edit
Koreográfia/Choreography: GERGYE Krisztián
Kosztüm/Costume: SZŰCS Edit
Szöveg/Text: ERDŐS Virág
Zene/Music: PARABRYO
Dramaturg/Dramaturgy: IMRE Zoltán
Smink / Make-up: MATIS Edit
Haj / Hair styling: Kenyeres Attila
Speciális effektek / Special effects: Korai Zsolt
Kép/Images: LENZ Tünde
Technika/Chief technician: SZIRTES Attila
Produkciós vezető/Production manager: KULCSÁR Viktória
Objektek / Objects: Kalicz-Mészáros Klára, Nguyen Trá My, Újszászi Tünde
 
Szereplők / Performers: Gergye Krisztián, Góbi Rita, Dombi Kati, Katona László, Kovács Martina, Madák Zsuzsanna, Nagy Andrea, Radnay Csilla, Tonhaizer Tünde
 
Támogatók/Supported by: Design Hét Budapest, MasterCard ? FÜGE, Budapest Főváros Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Flórián Műhely, NEFMI