fbpx

Textilek és kerámiák kékben, zöldben

Mezotur_20

A Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban november 20-án megnyíló Kékben, zöldben című kiállításon a Magyarországon megmaradt és aktívan működő öt kékfestő család mutatkozik be generációk hagyományaival, tárgyaival, emlékeivel. A magyarországi kékfestés 2015-ben került fel a Szellemi Kulturális Örökség listájára és remélhetőleg felkerül az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára is.

Így készül a hagyományos kékfestő ruha (forrás: szellemikulturalisorokseg.hu):

A Kékben, zöldben című tárlat másik részét a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé alkotásai képezik, amelynek idei témája a régi, ritkán használt díszítési technikák újrafelfedezése, továbbfejlesztése, alkalmazása volt. Különlegesen szép alkotások érkeztek a triennáléra, korban és tájegységben sokszínű palettáját nyújtva a mai hazai fazekasságnak. A tárlaton a díjnyertes műveket láthatjuk.

Mezotur_13

Textil és kerámia tehát együtt látható a kiállításon, a meghatározó színű textilek azonban nemcsak belesimulnak, hátteret biztosítanak a fazekas tárgyaknak: önálló életet élnek. A kiállítás kurátora Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológus, rendezői Borbényi Mária Éva és Pintér Piroska.

Mezotur_25

A megnyitót november 20-án, 14:00-kor tartják a Fő utca 6. szám alatt található Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás 2019. január 26-ig, keddtől szombatig, 10 és 18 óra között látogatható.

A Kultúra.hu is készített videót a témában: Sárdi János kékfestő mester mesélt nekünk a szakma fortélyairól. A videót ITT lehet megtekinteni.

Forrás, fotó: Hagyományok Háza

A rovat további cikkei