A Cottbusi Filmfesztivál Work in Progress szekciójába kapott meghívást Dudás Balázs első nagyjátékfilmje, a vidéki fiatalokról szóló, Begyulladva című generációs mozi. A rangos fesztivál e szekciójában olyan filmek mutatkoznak be, amelyek már készülőben vannak, és az eddig leforgatott anyagaik alapján jelentős érdeklődésre számíthatnak.

A Begyulladva főhőse Vilmányi Benett alakításában egy vidéki ipari kisváros öntörvényű, lázadó figurája, aki viccet csinál a hétköznapok hülye szabályaiból. A haverjaival a helyi égetőre alapozva épít ki illegális bizniszt, újrahasznosítva a megsemmisítésre váró fehérjeport. Egy szerelem megváltoztatja a sorsát, fel kéne nőnie. De ő egyre meredekebb, törvénytelenebb és hazugabb helyzetekbe sodorja magát, csak ne kelljen megalkudnia.

A drámai és komikus elemekben egyaránt gazdag Begyulladva helyszíne Tiszaújváros, a rendező szülővárosa, a film történetét ihlető sztorik helyszíne. Mivel úgynevezett „így jöttem” filmről van szó, a rendező fontosnak tartotta, hogy a történetet ott tudja leforgatni, ahonnan az egész indult: a városban, ami inspirálta a produkciót – ehhez pedig szerencsére megkapták a tiszaújvárosi önkormányzat és a tiszaújvárosiak támogatását is.

Dudás Balázs elmondta: a Begyulladva a 2019-es Inkubátor program döntőjével indult el a megvalósulás felé, majd az alkotók saját forrásból és produceri támogatásokból kezdtek bele a forgatásba 2019 nyarán. A több szakaszban eddig elkészült anyagok egy hosszabb kisjátékfilm terjedelmét teszik ki a folytatás lehetőségével. Ennek reményében, koprodukciós partnerek segítségével szeretnének eljutni a nagyjátékfilmes befejezésig. Ennek első állomása a Cottbusi Filmfesztivál meghívása, de több hasonló európai fórumtól is biztató visszajelzéseket kaptak, valamint egy esetleges szlovákiai koprodukció lehetősége is körvonalazódik.

A Begyulladva gyártója a Cinesuper Kft, koprodukciós partnerei a Salamandra Film és a Hologram Film. A főbb szerepekben Vilmányi Benett mellett Rezes Dominika, Rába Roland, Oláh József, Kovács Tamás, Vargha Norbert, Farkas Marcell és Vécsi Tibi látható. A film forgatókönyvét a rendező Dudás Balázs és Villányi Dániel írta, az operatőre Domokos Balázs, a vágója Kővári Szabolcs, a látványtervező Mestyán Lili. Producerek: Mártonffy Zoltán, Farkas Ádám, Gyurin Zsuzsi és Dudás Balázs.