Mi mindent rejthet egy szirom? Milyen felszín alatti üzenetekre bukkanhatunk a virágmotívumokban? A Virágnyelven című szentendrei kiállításon önmagunkhoz is közelebb kerülhetünk a virágok titokzatos világán keresztül.

A virág jól ismert szimbólum a művészetekben: jelképezheti a nyers erőt, a nőiességet, a múlékonyságot, a kiteljesedést, a törékenységet. A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Virágnyelven kiállítása 26 művész közel 40 alkotásán keresztül enged bepillantást a szavakon túli, belső világainkra.

„Szerettünk volna egy olyan kiállítást, ami teletűzdelt szimbólumokkal és utalásokkal képes üzenni. Olyan alkotásokat kerestünk, amikben a felszínen rejlő virágmotívumokhoz képest egészen mást mutat a belső tartalom” – mondja Jusztusz Noémi, a PKÜ alkotóművészetekért felelős vezetője.

A virágcsendéletek, indák, levelek, gyümölcsök és termések helyét az egyedi és mély utalásokkal teli lelki folyamatok reprezentációja veszi át. Így a tárlaton a műalkotások finom kommunikációja figyelhető meg a külvilággal, ahogyan egy növény „beszél” a természetben.

Elsősorban festmények, de a térből kilépő iparművészeti alkotások is helyet kapnak a galériában. Több olyan műalkotás is van, amelynek érezhetjük az illatát, és olyan installációkkal is találkozhatunk, amelyekbe akár bele is bújhatunk.  

A Petőfi Kulturális Ügynökség kiállítását június 30-ig lehet megtekinteni a Szentendrei Régi Művésztelepen.