Mintha kicsit mindenki zavarban lett volna az október 25-ei sajtótájékoztatón, és ennek bája határozta meg a hangulatot. A gyanút, hogy valami nagyszerűnek kellett születnie, a körülötte bábáskodók esetlensége csak erősítette, a rövid zenei ízelítő pedig végül be is igazolta.

Az alkalmat Mácsai Pál nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy az új album nem színházi produkció, viszont január 25-én a színházban lesz a bemutatója. Aztán a legbecsületesebb emberek egyikének nevezte Für Anikót, akivel már több mint harminc éve veszekszik jóízűeket, csaknem házastársi szinten. Azt is megtudtuk tőle, hogy Enyedi Ildikó annak idején azért osztotta Fürre Mácsai feleségének szerepét a Terápiában, mert egyszer meghallotta őket veszekedni, és azt mondta róluk: még csak hasonlót, hasonlóan dühödtet sem hallott soha. Tetszik neki, mondta, hogy Für duettlemezt készített, mert a másik ember iránti kíváncsiság és nyitottság megnyilvánulásának tartja, ami a maguk körül forgó színészekre nem mindig jellemző.

Epres Attila, a sajtótájékoztató műsorvezetője és a lemez egyik közreműködője bevezetőül elmondta: ez Anikó negyedik lemeze, és 12 dal van rajta, amelyek egyik fele a párkapcsolatokról, a másik a médiáról, az ökológiáról, a háborúról és az elvándorlásról szól. Anikóban az a jó, hogy sokféleképpen tud énekelni, tette hozzá, míg ő bevallása szerint egyféleképpen sem, és az a Victor Máté-i bon mot érvényes rá, hogy a hangja magyar viszonylatban nincs benne az első tízmillióban.

Ezután Fekete György, a lemez szövegírója, Für Anikó férje vette át a szót, hogy a latin zene iránti szerelméről és a színházi világ közelébe kerüléséről, Jamie Winchesterrel és Hrutka Róberttel való együttműködéséről beszéljen. Majd Für Anikó előző lemezét hozta szóba, amelyen Nagy Zsolt volt a duettpartnere, és amelynek részben hasonló, nő és férfi kapcsolatát taglaló volt a témája, mint most ennek. A szövegírója úgy lett annak is, ennek is Fekete, hogy a korábbi két album dalainak szerzője, Bereményi Géza regényírói elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a közreműködést. De tervezik már az ötödik duett Für-lemezt is Bereményi- és Grecsó-szövegekkel.


653b964742f5cafb48921b07.jpg
Schrott Péter, Kohánszky Roy, Schwartz Dávid, Heincz Gábor Biga, Für Anikó, Petruska András, Gerendás Péter, Fekete György és Epres Attila (balról jobbra) a lemezbemutató sajtótájékoztatón. Fotó: Daróczi Áron

A következő húsz percben az album jelen lévő közreműködői szólaltak meg Für Anikó kérésére. Elsőként Kálloy Molnár Péter, aki elmondta: azonnal igent mondott a felkérésre, mert ismeri és szereti Anikó lemezeit, és koncerteken is voltak már egymás vendégei. Úgy érzi, jó energiák mozognak a közös, párkapcsolatokról szóló számukban. Petruska András énekes azzal lepte meg a jelenlevőket, hogy most találkozik először Anikóval, a dalukat nem együtt vették fel. Jól ismerte és csodálta viszont már korábban is, például az Örkény bérleteseként a hatodik sorból. Így aztán megtisztelőnek érezte, hogy a duettpartnere lehet.

Gerendás Péter egyszer hallotta, amint Für Anikót a színpadon az első lemezén szereplő, Apám lánya vagyok című számát énekli, és könnybe lábadt tőle a szeme. Azóta vágyott rá, hogy duettet énekelhessen vele, amit az is megkönnyített, hogy Anikó Fekete György személyében a szerzőtársához ment feleségül. Schrott Péter tíz éve Jézus volt a Jézus Krisztus szupersztár soproni előadásában, amely után Anikó odament hozzá gratulálni. Így ismerték meg egymást, és ennek nyomán lett közreműködő. Fürrel nagyszerű énekesként együttműködni, mert nem csupán jól éneklő, hanem zeneileg is művelt, minden énekesi erényt felmutató színész, mondta.

Heincz Gábor Bigát az ötlet unikalitása és a Hrutka–Winchester-féle, általa példaértékűnek tartott zeneiség vonzotta. A dalnak a klímaváltozást tragikomikusan feldolgozó volta tetszett neki, amely nagyon emlékezteti a Ne nézz fel! című film szemléletére. Korábban nem találkoztak még Anikóval, de a zene közös nyelve azonnal összehozta őket. Schwartz Dávid Júdás volt ugyanabban a Jézus Krisztus szupersztár-előadásban, amiben Schrott Péter Jézus, innen az ismeretség. Péternek egy korábbi Für-dal szinte a himnusza lett, ezért nagy örömmel énekelt most Anikóval, már csak a választott téma, a Föld fenyegetett jövője miatt is. Kohánszky Roy 13 éve, a Tankcsapda Icon-koncertjén ismerte meg Anikót, és neki is nagyon tetszett annak idején az Apám lánya vagyok. Közös daluk a távszimpátiáról szól, amely nőt és férfit úgy is összeköthet, hogy nincsenek ismeretségben, csak időnként látják egymást az utcán. Hrutka Róbert, aki nemcsak zeneszerző, hanem duettpartner is volt, videóüzenetet küldött, de abból semmi sem derült ki. „Nem a szavak embere” – mentegették a többiek.

A sajtótájékoztató vége felé Für Anikó köszönetet mondott Bagó Gizellának, az énektanárának, valamint Nagy Ervinnek, aki szintén duettpartnere a lemezen (sajnos egyikük sem tudott részt venni a sajtótájékoztatón). Aztán meghallgattunk két számot: az elsőt a párkapcsolatok haragos egéről, viharairól, majd a fény menetrendszerű visszatéréséről, a másodikat pedig arról, hogy vannak, akik szerint a klímaváltozás miatt nincs ok pánikra. A két énekszám révén megtapasztalhattuk, amiről addig mintha csak dadogva sikerült volna beszélniük a jelenlevőknek: hogy a közös éneklésnek, összecsengésnek mekkora ereje, hatása lehet. És hogy egy-egy dal már pár perc alatt is többet adhat át, mint akár egyórányi próza.

Nyitóképen Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész koncertjén az Örkény Színházban 2018-ban. Fotó: Horváth Judit