Három rövidfilmes versenyblokkot láthat a felnőtt közönség, a gyerekeknek két vetítéssel és játszóházzal készülnek, bemutatkozik a portugál animáció jelene és múltja, az Animált éj programban pedig három szekcióban vetítenek filmeket.

A fesztivál nyitófilmje lesz az Európai Filmdíjra jelölt Farkasok népe (Wolfwalkers).

Az ír Cartoon Saloon stúdió legújabb alkotásának főszereplője Robyn, a fiatal vadásztanonc, aki édesapjával Írországba utazik, hogy segítsenek a helyieknek megszabadulni az utolsó farkasfalkától. A városfalon kívül eső, tiltott földek felfedezése közben a lány összebarátkozik a szabad szellemű Mebh-bel, aki egy titokzatos törzsből származik, melynek tagjai a szóbeszéd szerint éjszakánként farkassá változnak. Amikor Mebh eltűnt anyjának keresésére indulnak, Robyn egyre jobban elmerül a farkasok népének varázslatos világában.

A fesztiválon láthatják először a magyar nézők Mamoru Hosoda japán rendező (Mirai, A fiú és a szörnyeteg) Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című legújabb filmjét,

amelynek főhőse, a 17 éves Suzi próbál rátalálni önmagára. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét élet.

Műsorra tűzik a Marona csodálatos kalandjait, amelyben egy kiskutya életét követhetik a nézők három gazdáján keresztül, A kedvenc háborúm a hidegháború alatt a Szovjetunióban felnőtt rendezőnő, Ilze Burkovska-Jacobsen gyermekkori élményeit mutatja be, míg a Calamity, Jane Cannary gyermekkora című alkotás a vadnyugat leghírhedtebb határőrnőjéről szól. Valós eseményeken alapul a Josep, amely két férfi párhuzamos történetét mutatja be a spanyol polgárháború alatt, az Öld meg és hagyd el a várost pedig egy szürreálisan bizarr lengyel horrorfilm.

Marona csodálatos kalandjai

Még három japán filmet láthat a közönség: A tenger gyermekeiben egy fiú különös vonzalmat érez a nyílt víz és a vízi élet iránt, a Hétnapos háborúban fiatalok lázadnak fel a felnőtt világ uralma ellen, az Ongaku: A zenénkben pedig három tinédzser srác alapít minden tudás nélkül punkegyüttest.

A rövidfilmes versenyben a magyar animációk mellett a világ animációs filmtermésének legfigyelemreméltóbb alkotásai lesznek láthatók három blokkban.

November 27-én, szombaton a gyerekeket animációs játszóház várja. A fesztiválon látható lesz egy válogatás is a portugál animáció fejlődéséről az elmúlt három évtizedben, az alkotásokat az Agencia da Curta Metragem protugál filmügynökség válogatta.

Az Animált éj program keretében szombat este három órán három tematikus blokk (Erotikus animáció, Az élet fekete-fehérben, Animált horror) hozza el a műfaj legfelkavaróbb és legőrültebb kincseit az Uránia mozi nagytermébe.

Nyitókép: Wolfwalkers