fbpx

Tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezésért járó díjért

Október 12-én indul az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF), ahol a nagyjátékfilmes versenyprogramban a látványtervezőket díjazzák. Tíz európai film száll versenybe Szolnokon.

Az európai versenyfilmekből álló program egyik legérdekesebbnek ígérkező alkotása az 1920-ban játszódó, a Monarchia szétesése utáni Bécset bemutató thriller, a Hátország. Stefan Ruzowitzky legújabb filmje a Locarnói Filmfesztivál közönségdíját is elnyerte augusztusban.

Hátország

Edgar Wright nyomasztó légkörű, intenzív színvilágú horrorfilmje, az Utolsó éjszaka a Sohóban egy fiatal lány és egy rejtélyes figura hallucinációkkal teli utazásáról szól az 1960-as évek Londonjában.

Mundruczó Kornél Evolúció című filmjének a világpremierje Cannes-ban volt, a filmet itthon először Szolnokon láthatja a nagyközönség.

Az Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című filmjével világszerte ismertté vált alkotó új filmje a holokauszt traumájának három generáción átívelő hatásáról szól. Az Evolúció három fejezetéből kettő megszakítatlan időben és egyetlen térben játszódó, vágás nélküli – illetve rejtett vágásokkal operáló –, hosszú jelenet.

Evolúció
Fotó forrása: magyar.film.hu

Az Istenek völgye egy milliárdos és a navajo közösség harcát tárja elénk, szembeállítva az ősi hagyományokat és a vallást a modern kor anyagias felfogásával. Lech Majewski sci-fi drámája három egymásba fonódó történetet mutat be a világ leggazdagabb emberén, egy középosztálybeli írón és a navajo közösségen keresztül. Az elvált író, John Ecas a milliárdos Wes Tauros életrajzát írja meg, aki a navajo közösség szent földje urániumkészletének kibányászásából vált gazdaggá. A főszerepben a kétszeres Oscar-díjas John Malkovichot láthatjuk.

Fekete komédia is szerepel a repertoárban az elsőfilmes Daria Woszek lengyel rendezőnőtől. A történet főszereplője a menopauza küszöbén álló Mary, aki nem mellesleg Szűz Mária-szobrok lelkes gyűjtője, nőgyógyászati vizsgálatát követően egyre furcsábban kezd el viselkedni, fantáziája egyre élénkebb lesz, érzékei kifinomulnak. A Máriafordulás a szürreális látványvilágával száll versenybe Szolnokon.

Máriafordulás

Komor Pinokkió-feldolgozás is versenyben van a legjobb látványtervezésért járó díjért. Matteo Garrone rendező sötét, felnőtteknek szánt feldolgozást készített a közel 150 éve íródott gyerekkönyvből. Érdekesség, hogy az élőszereplős Pinokkióban az Oscar-díjas olasz színész, Roberto Benigni a bábukészítő Gepettót alakítja, aki egy 2002-es családi vígjáték verzióban magát a főhőst, Pinokkiót játszotta el. 

Pinokkió

A szintén elsőfilmes német Michael Venus Rémálom című alkotása a horrorfilmes műfaj elemeit kapcsolja össze a haza és a család fogalmaival.

Az ATAFF idei nagyjátékfilmes versenyprogramjában szerepel az olasz Claudio Cupellini új filmje, amelyet Gipi azonos nevű képregényéből adaptált, és a posztapokaliptikus jövőben játszódik. A fiak földje a jelen helyzetünk nyugtalanító tükrét állítja elénk: a járványhelyzet megmutatta saját törékenységünket.

Az idei Oscar-esélyes észt film, Az utolsók is indul a legjobb látványtervezés díjáért.

Igazi lappföldi westernre számíthatunk, amelyben egy bányatulajdonos kábítószerrel tömi a munkásait, hogy azok megfeledkezzenek a küzdelmes mindennapokról, miközben a közelben néhány rénszarvastenyésztő igyekszik talpon maradni. Különleges észt tájon játszódó kapitalizmuskritika, ahol a főszereplőnek választania kell a szülőföld és egyéni érdekei között.

Az utolsók

Václav Havel, az újkori cseh történelem egyik legmarkánsabb személyiségének ellenzéki korszakáról készült filmet is bemutatnak. A cseh dráma Havel viharos magánéletére fókuszál, amelyben domináns szerep jut az igazságért és a jó ügyért vívott harcnak, az üldöztetésnek, a bebörtönzésnek és a szerelmi kapcsolatoknak, a saját kételyeinek és a humornak is. Mindezek középpontjában a feleségéhez, Olgához fűződő szokatlan kapcsolata áll. A filmről részletesen itt írtunk.

A filmeket nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri bírálja el.

Jean Rabasse francia látványtervező, akit Oscar-díjra jelöltek a legjobb látványtervezésért a Vatel című filmért, és a Natalie Portman főszereplésével készült Jackie című film díszlettervezője volt. A brit Peter Webber a Sírhant Művek HBO-sorozat rendezője, akinek első mozifilmje a Leány gyöngy fülbevalóval Scarlett Johansson és Colin Firth főszereplésével. Géczi Dávid filmrendező, forgatókönyvíró, akinek A győztes című alkotását a dán filmintézet az év legjobb tíz rövidfilmje közé válogatta, Zeneakadémia-imázsklipjei elnyerték a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon az ezüst Hugo-díjat, és a berlini Red Dot mellett a Cannes-i Ezüst Delfint is.

A zsűri tagjai a fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat is tartanak.

Nyitókép: John Malkovich – Istenek völgye. Fotók forrása: ataff.hu.

A rovat további cikkei