fbpx

Tíz filmterv jutott az 2019-es Inkubátor Program döntőjébe

Az ötödik alkalommal meghirdetett szemlére 60 pályakezdő rendező jelentkezett.

Az Inkubátor Programra diplomás, de első egészestés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, valamint azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon. Idén először olyan alkotók is pályázhattak, akik országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diplomásaitól érkezett. Emellett Edinburgh-ban, Kolozsváron, Londonban, New Yorkban és Újvidéken végzett fiatal magyar filmesek is küldtek alkotásaik közül. A kiválasztott projektek kétmillió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

Az idei döntős pályázatok között van Baranyi Benő Zanox, Brauner Máté A Fehér Sas Páholya, Csicskár Dávid Vélemény, Csoma Sándor Magasságok és mélységek, Kapronczai Erika AfterEgo, Miklós Ádám Mélypont érzés, Moldovai Katalin Total Eclipse, Szabó Mátyás Kukkoló, Szeleczki Rozália Hothouse és Szentpéteri Áron A királyfi című filmterve.

A forgatókönyvek elkészítésére novembertől öt hónap áll az alkotók rendelkezésére. A filmterveket a tavaszi prezentációs pitch fórumon mutatják be, ahol a 10 pályázat közül szakmai zsűri és a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választja ki az öt nyertest. A felkészülést a Filmalap Fast Forward Program workshopjai segítik.

A pályázattal a Filmalap már 19 elsőfilmet támogatott, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotását, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

A rovat további cikkei