Az idei programban szereplő 10 alkotás közül kilenc kortárs történet. Az egyetlen kivétel a nyitófilm, Alejandro Amenábar Oscar-díjas rendező Amíg a háború tart című új alkotása.

A film a Franco-diktatúra kezdetén játszódik a salamancai egyetemen, és Miguel de Unamuno író történetén keresztül idézve fel az akkori életet.

A tavalyi év egyik legjobban várt, rendkívül látványos spanyol filmjét 17 Goya-díjra jelölték.

Végül ötöt kapott meg, köztük egyet Eduard Fernández Millán Astray tábornok megformálásáért.

A filmnapok válogatásában szereplő Két víz között című film két cigány fiútestvér egymásra találásáról szól, lenyűgöző természetességgel, amatőr szereplőkkel.

Két víz között

Rodrigo Sorogoyen rendező korábbi Oscar-jelölt rövidfilmjét, az Anyát egészítette ki egész estés mozivá. A film címszerepét alakító Marta Nieto a legjobb női alakítás díját kapta Velencében. A Petra című film főszereplője Bárbara Lennie-t pedig Európai Filmdíjra jelölték teljesítményéért.

Láthatja a magyar közönség a három barátnőről szóló Láthatatlanok című filmet, amelynek egyik főszerepét Emma Suárez játssza.

A komédiák közül a Bármikor abbahagyom című alkotás egy jól sikerült remake drogvállalkozásba kezdő egyetemi tanárokról. A vonatozás előnyei című komédia pedig egy pszichiátriai klinika különös ápoltjáról szól.

Bemutatkoznak az új generáció tehetségei is.

Ebben az évben a legjobb elsőfilm Goya-díját elnyert Belén Funes katalán filmrendezőtől az Egy tolvaj lánya című alkotást, Oliver Laxe Cannes-ban is díjazott, A tűz hatalmában című fimjét és Carlos Marques-Marcet Az eljövendő napok című romantikus drámáját is láthatja a magyar közönség.

Nyitókép: Amíg a háború tart