A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) diákkurátorai mindannyian lelkes, művészetrajongó fiatalok, rendszeres múzeumlátogatók, akik az FMC szakkörein, táboraiban és múzeumpedagógiai programjain vesznek részt évek óta.

Regős István: Halvacsora. Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum
Regős István: Halvacsora

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum hiánypótló gyűjteményes kiállítást nyitott A Gyűjtemény (1900–2022) címmel 2023 tavaszán. Az időről időre megújuló, ötéves állandó tárlat első szekciójában Haász István és Ladik Katalin kamarakiállítása után május 5-től az FMC fiatal diákkurátorainak válogatása látható Finom életek – A gyűjtemény diákszemmel címmel.

Mint azt az FMC közleménye írja, a diákkurátori programban a fiatalok betekinthettek a kulisszák mögé, megismerték a múzeum gyűjteményét és tárlatait, s egy-egy kiállítás nagyköveteként iskolájukban népszerűsítik a múzeumot és tárlatvezetéseket tartanak diáktársaiknak. A program célja a múzeum kiállításait a diákok szemszögéből, érdeklődésük, problémafelvetéseik tükrében bemutatni. A diákok György Gabriella és Sütő Tünde nívódíjas múzeumpedagógusok vezetésével fokozatosan ismerték meg a múzeumi közeget, az intézmény egyedülálló, óriási gyűjteményét, a kamaratárlatot pedig az ötletes címadástól kezdve a rendezésen keresztül a kommunikációs anyagok elkészítéséig saját maguk alkották meg.

„Több mint egy éve készülünk erre a kiállításra, úgyhogy nagyon várjuk már, hogy megmutassuk a közönségnek. Minden a múzeumi munkakörök megismerésével kezdődött. Megtudtuk, hogyan dolgoznak a kurátorok, megnéztük a gyűjteményt, ötleteltünk arról, mi legyen a koncepció. Így jutottunk el addig, hogy a múzeum több mint tízezer darabos kollekciójából kiválasztottuk azt a 12 művet, amelyik a legjobban tetszett nekünk. Már a videókat vesszük fel, írjuk a falszöveget, tervezzük a kommunikációt. Abban biztosak lehetnek, hogy izgalmas kiállítás lesz! Ha kíváncsiak rá, milyen tárlatot rendeznek 14–16 éves fiatalok, nézzék meg!” – ajánlja a kiállítást Farkas Kornél fiatal természetfotós, a PhotoLab kiállítótér diáknagykövete, a rendhagyó kiállítás egyik kurátora. Hozzátette: „Olyan műalkotásokat válogattunk, amelyek első pillantásra a hétköznapisághoz kötődnek. Az étkezés, a munka, a sport, a tisztálkodás, a barátkozás témáit felvonultató művekben ugyanakkor filozófiai mélység rejtőzik, valamilyen formában mindegyik a múló időről szól, ami bennünket éppen most nagyon foglalkoztat.”

Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum