fbpx

Tízmillió forintos pályázatot hirdetnek ifjúsági regények írására

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda pályázatának célja, hogy olyan regények szülessenek, amelyek felhívják a 10-14 éves gyerekek figyelmét a természetvédelem fontosságára.

Révész Máriusz kormánybiztos a Magyar Írószövetség székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: nagyon régen volt példa hasonló nagyságrendű irodalmi pályázatra Magyarországon. Hozzátette: az iroda célja, hogy az emberek minél többet mozogjanak, aktív életet éljenek. „Igyekszünk megújítani és bővíteni az infrastrukturális lehetőségeket: rendbe hozzuk a turistaházakat, kilátókat, túraútvonalakat, a nyári vándortáborokban több mint tízezer gyerek vett részt.”

Révész Máriusz megjegyezte: a tavasszal megjelent Erdőszelfi című kötet – Lackfi János szerkesztésében – kortárs szerzők költeményeivel hívta fel a fiatalok figyelmét a természet szépségeire.

„Nincs könnyű dolgunk, hiszen a telefonos játékokkal kell versenyeznünk a figyelmükért.”

A kormánybiztos szerint a 10-14 éves korosztály fogékony az új impulzusokra, ezért is érdemes kimondottan számukra írni. A pályázat összdíjazása tíz millió forint. Terveik szerint az első helyezett öt-, a második három-, a harmadik pedig kétmillió forintban részesül. Ha megosztott helyezésekről dönt a zsűri, ez még változhat – jegyezte meg.

„Azt várjuk az íróktól, hogy olyan szórakoztató ifjúsági regényeket írjanak, amelyekben a természet fontos szál, de legyen benne érzelem, humor, nem szeretnénk szájbarágós, didaktikus műveket.”

A beérkező anonim pályázatokat öttagú zsűri bírálja el, a grémiumot Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke vezeti. A Móra kiadó és a Könyvmolyképző kiadó delegált egy-egy szakembert – Pacskovszky Zsolt irodalmi szerkesztőt és Katona Ildikó kiadóvezetőt – a testületbe. Részt vesz még a pályaművek elbírálásában Nógrádi Attila, a Turista magazin főszerkesztője valamint Varga Betti, irodalmár, pedagógus. A kormánybiztos hangsúlyozta: az iroda szerepe a pénz biztosításával véget is ért. „Ha rendkívül sok pályázat érkezik, akkor kétlépcsős elbírálásra lesz szükség.”

Révész Máriusz hozzátette: 2021 karácsonyára szeretnék megjelentetni a legjobb műveket.

Erős Kinga hangsúlyozta: a pályázatok elbírálásánál a magas esztétikai színvonal az elsődleges, szépirodalmi igényekkel megírt regényeket várnak. „Biztatnám a hivatásos írókat is, hogy ragadjanak tollat. Egy alkotó egy művel pályázhat, fél év áll rendelkezésükre, hogy egy minimum 3 ív terjedelmű regény szülessen. Ez a pályázat egyszerre szolgálja a környezettudatosságra nevelést és az olvasás népszerűsítését. A magas díjazás pedig az alkotókat is ösztönözheti.”

A pályázat beadási határideje május 15.

A részletes kiírás ezen az oldalon olvasható.

Fotók: Kultúra.hu / Hartyányi Norbert

A rovat további cikkei