Összesen 34 kiállítás szervezett a MANK idén, csak Szentendrén 10.000 látogató járt a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tárlatain. Saját összművészeti fesztivált szervezett és részt vett országos rendezvényeken, ahol a kortárs találkozásokra, a nyitásra és az aktivitásra helyezte idén a hangsúlyt – áll az intézmény 2019-es évet bemutató éves beszámolójában.

Ebben az évben a MANK ismét bizonyította, hogy a magyar kulturális intézményrendszer egyik legsokoldalúbb szereplője, és egyedi kulturális portfóliójának működtetését és az ahhoz kapcsolódó feladatrendszerét a legmagasabb színvonalon látja el.

„Bármelyik művészeti ágról beszélünk, önkéntelenül hozzá gondoljuk az értő közönségét is. Egy-egy műalkotás néző vagy hallgató nélkül önmaga töredékét éri csupán, ha egyáltalán valamit. Az üres nézőtereknél, a fel nem vágott könyveknél, a kihalt múzeumoknál, a kongó hangversenytermeknél kevés szomorúbbat tud elképzelni egy művészetet szerető ember. A MANK tevékenysége éppen ez ellen irányul: számos kezdeményezésével, programjával, rendezvényével, ösztöndíjával, művésztelepével és kulturális-művészeti felületével a minél gazdagabb és sokrétűbb találkozásokat segíti elő. Művészet és közönség, művészek generációi és a műalkotások titkai iránt nyitott iskolások között” – áll Fekete Péter kulturális államtitkárnak a beszámolóba írt köszöntőjében.

„Legyen szó művészetpedagógiai foglalkozásról, kiállításszervezésről, koncertekről, vagy éppen a kulturális sajtóról – akár hazai, akár nemzetközi terepen –, felületeinket összehangolva, átlátható formában arra tudtuk fordítani, hogy erősítsük a művészek és a művészek, valamint a művészek és az érdeklődő közönség közti kapcsolatok hálóját, hogy érdemi és izgalmas találkozásoknak adjunk teret és időt” – mondta el ugyanebben Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója.

A MANK programjai hozzájárultak a művészet minden területét érintő gyümölcsöző kapcsolatok építéséhez. Így idén összesen 34 kiállítást szerveztek az egész országban, négyezernél is több művésszel álltak kapcsolatban, a két galériában csaknem 10.000 látogató járt, a számos művészetpedagógiai foglalkozás pedig lehetőséget teremtett arra, hogy a művészek és a közönség találkozzanak. Szerveztek saját összművészeti fesztivált és részt vettek országos rendezvényeken, új brandeket és kiállítóhelyet hoztak létre.

Számos művészeti programnak biztosított helyet a MANK alkotóházaiban is, ahol éppúgy megfért workshop és könnyűzenei tábor, mint a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitását követő művésztalálkozó. A programokon túl több ezer vendégéjszakát töltöttek el az alkotóházakban a pihenésre és ihletre vágyó művészek.

Megújult a MANK széles online infrastruktúrája is: letisztult honlapon szavazhat a közönség a Kaszás Attila-díj jelöltjeire; fiatalos, lendületes felületen olvashatók a legjelentősebb kulturális eseményekről, szereplőkről cikkek, interjúk a Kultúra.hu-n; és megújult formában olvashatunk a könnyűzenei támogatásokról a Hangfoglaló Program oldalán is.

Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu