A május 9. és 12. között megrendezendő esemény programját hétfőn csíkszeredai sajtótájékoztatón ismertette Korodi Attila polgármester, Hajdú Áron, a Bookart Kiadó vezetője és Prigye Kinga, a városháza kulturális osztályának vezetője.

Elmondták: 30 standon 50 kiadó mutatja be ajánlatát a csíki olvasóknak, akik 55 programpont közül választhatnak. Ezek három helyszínen zajlanak: a vásártér színpadán, az emeleti Fodor Sándor teremben és a gyermekek birodalmának számító Szöcskedombon.     

Korodi Attila szerint a gyerekek olvasóvá nevelését nem lehet elég korán kezdeni, ezért idén is felkérték az oktatási intézmények vezetőit, hogy segítsenek népszerűsíteni a programot, de a szülőkre is számítanak partnerként.     

Hajdú Áron közölte: a Csíkszeredai Könyvvásár legfontosabb ismérve, hogy befogadó, ahol a pályakezdőtől a híres íróig, költőig mindenki helyet kap, megtartva az arányt a romániai és a magyarországi szerzők között. A négy nap alatt könyvbemutatók, közönségtalálkozók, zenés irodalmi műsorok, slam poetry, illusztrációs kiállítás, szakmai előadás, bábjáték, gyermekkoncert és interaktív foglalkozások is lesznek.     

A rendezvényt Berg Judit nyitja meg csütörtökön 12 órakor, majd 18 órától a felnőtt közönség számára Markó Béla költő mond köszöntőt. A könyvvásár vendége lesz Krusovszky Dénes, Cserna-Szabó András, Nyáry Krisztián, Szabados Ágnes és Vida Gábor. Az erdélyi szerzők közül a többi között Markó Béla, László Noémi és Zsidó Ferenc lesz jelen új kötettel.     

A Petőfi Kulturális Ügynökség partnersége révén Juhász Anna irodalmár olyan neves szerzőkkel, meghívottakkal beszélget, mint Visky András, Háy János, Láng Zsolt, Demeter Szilárd, Fábián Janka, Kemény István, Horváth Florencia vagy Szirtes Edina Mókus.     

A könyvvásár céljai közé tartozik a gyermekirodalom népszerűsítése, ezért a négy nap alatt számos gyerekeknek szánt színvonalas kiadványt is bemutatnak. A Z generáció tagjait slam poetry és a legifjabb írónemzedék tagjai várják.     

A romániai kiadók is jelen lesznek legfrissebb köteteikkel, a többi között Mircea Cărtărescu új verseit ismerheti meg a közönség Visky András fordításában, és Franz Hodjak erdélyi német szerző válogatott verseit mutatják be.