A Magyar Festészet Napja programsorozatot 18. alkalommal rendezik meg november közepéig Óbudán, Újbudán és Szolnokon.

A rendezvénysorozatot október 18-a, Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezték. Az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseményének célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, értékeire.

A programsorozat három részből áll. Az alapítvány saját programjai mellett több kiemelt helyszínen zajlanak események, továbbá országszerte és a határon túl is sokan csatlakoztak az rendezvényhez. Csaknem 90 településen, mintegy 150 program valósul meg.

Idén Újbuda mellett a programok kiemelt helyszíne Szolnok, továbbá Óbuda, ahol az október 20-ai Élő magyar festészet című fő rendezvény is helyet kapott. A rendezvényhez csatlakozott Hódmezővásárhely, Eger, Békéscsaba és Jászberény is.

A kiemelt események között van a Mesterek és tanítványok a VárMező Galériában, az ÚT című tárlat, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének kiállítása Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény helyszínnel, a Miniképek című tárlat a Vízivárosi Galériában, továbbá a Női vonal a Zikkurat Galériában.

Az elmúlt évek hagyományává vált, hogy az alapítvány külföldi festőket is vendégül lát, az idén francia festőművészek érkeznek a budapesti Próféta Galériába.

Az idei fő kiállítás és a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az Élő magyar festészet. A tárlat október 20. és november 3. között Óbudán látható, és magába foglalja a doyenek-festőmesterek (Esernyős Galéria), a középgeneráció (Óbudai Múzeum) és a fiatal generáció (Hello Wood Zichy udvar) műveit. A kiállításhoz kapcsolódik idén a kortárs üvegfestészeti tárlat is az Esernyős Galériában. Az Élő magyar festészet három szekciójának kurátorai között van Verebes György (doyenek), Gaál József (középgeneráció) és Horváth Dániel festőművész (fiatalok).

A megnyitón szakmai díjakat is átadnak, az életműdíjat egy 70 év feletti doyen kapja. A Magyar Művészeti Akadémia festészeti díját egy művészetében érett, kiemelkedő alkotó veheti át a középgenerációból. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat az a professzionális fiatal alkotó kapja, akinek munkáját a szakma már korán elismeri.

Újbudán két tematikus napot tartanak, az események között szerepel október 18-án a MÚK Galériában a Festők és írók Csontváry halálának 100. évfordulójára címmel megszervezett rendezvény, a Rejtett narratívák címmel a magyar képzőművészeti egyetem hallgatóinak megnyitója a Trezor Galériában, továbbá a Próféta Galériában Francia kortárs festészete − Chevreuse völgyi festők szövetségének kiállítása.

Október 25-én 10 kiállítóteret bemutató galériasétát tartanak, amelynek során Garami Gréta művészettörténész és Sipos Endre művészetfilozófus mutatja be a kerületben nyílt kiállításokat. A sétán a Bartók 1. Galéria, a Bor és Kézműves Galéria, a K.A.S. Galéria, a Moha Kultúrtér, a Godot Galéria, a Faur Zsófi Galéria, a Gross Arnold Galéria, a MÚK Galéria, a Karinthy Szalon és a B32 Galéria tárlatai lesznek láthatók.

A szolnoki programok között van Huszárik Zoltán filmrendező kiállítása, továbbá Király György, Szabó Franciska és Varga-Amár László képzőművész tárlata is. Történet címmel két helyszínen rendezik meg a Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítását, emellett szakmai díjakat is átadnak.

Az eseménysorozatról további információ ezen a honlapon érhető el.
A képek forrása a Festészet Napja Facebook-oldala.