Halmos Béla, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása 2013 júliusában hunyt el. Több mint négy évtizedes aktív tevékenysége során zenészként, folklórgyűjtőként, oktatóként és szervezőként fáradhatatlanul a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért dolgozott, jelentős életművet hagyva maga után. Folklórgyűjtéseit, kéziratait, könyvtárának egy részét és mesterhegedűjét magába foglaló hagyatékát a Hagyományok Háza 2014-ben vásárolta meg, majd elkezdte a hatalmas anyag feldolgozását.

A Halmos-hagyaték egyik fő egysége a fotógyűjtemény, melynek a folklorizmus szempontjából releváns része a folklórgyűjtések alkalmával készült 4.100 db fénykép, míg a revival mozgalom, színpadi folklór, táncház témakörébe tartozó képek száma 900 db.

Az összesen 5000 képből álló fotóanyagból a digitalizálását követően a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Archívuma az interneten már korábban hozzáférhetővé tett egy szűk reprezentatív válogatást. Ez bővült most közel 300 adatolt fényképpel, mely a népzenét kedvelők és a táncházasok számára is izgalmas böngészést kínál.

Belepillanthatnak a Sebő vagy a Kalamajka együttes életébe, a folklórgyűjtések vagy a nyári népzenei táborok eseményeibe, de például az Utolsó Óra programban részt vett falusi zenészek is sorra visszaköszönnek.

A képek a Hagyományok Háza Médiatár weboldalán találhatók itt és itt.

A nyitóképen Bárány Mihály alsóapsai prímás és Halmos Béla 1992-ben.

Forrás: Hagyományok Háza