Hét szereplő, szerelem, pénz, botrány és kavarodás: Jean de Létraz leghíresebb vígjátékát rendezi Simon Kornél a Veres 1 Színházban.

Jean de Létraz Tombol az erény című bohózatát mutatja be február 24-én a Veres 1 Színház. A drámaíró leghíresebb művének középpontjában egy férfi áll, aki kiszámíthatóan hétköznapi házasságából készül félrelépni, kalandja azonban félreértéseken alapuló helyzetkomikummá válik. A történetben hét szereplő egy hétvégén át keresi és kergeti a szerelmet, a pénzt, a nőket és a férfiakat, de még az irodalmat is. A francia vígjátékokra jellemző könnyedség, humor és káosz közepette az előadás őszintén mesél a párkapcsolati problémákról, a házasság intézményének fontosságáról, örömeiről és nehézségéről is.

A Veres 1 Színház legújabb előadását Szenes Iván fordításában Simon Kornél rendezi, aki szerint tévhit, hogy a bohózatok nem szólnak semmiről, csak a könnyed szórakozásról. „Van olyan, hogy az embert – ha hosszú ideje él házasságban, párkapcsolatban – ördögtől való kíváncsiság fogja el, mi lenne, ha másképp élne. Sokan teszik fel a kérdést: vonzó vagyok még, vagy már csak a páromnak tetszem? Mi történne, ha nem lennék házas? Hogyan kezdeném elölről az életem? Fontos egyáltalán ez a házasság dolog?

Ahogyan a dal mondja: »minden asszony életében van egy pillanat«, szerintem minden férfi életében is van ilyen. Bizonyos kor felett nevezhetjük ezt életközépi válságnak is. A darab főhősével, Armanddal is épp ez történik, ez pedig nemcsak számára, de a nézőknek is jó lecke. Megszokhatjuk ugyanis a társunkat annyira, hogy elvész a kötődés jelentősége, elfelejtünk foglalkozni azzal, mekkora szerepet játszik a másik az életünkben. Szerintem nagyon fontos, hogy igenis értékeljük és kezeljük helyén a dolgokat. Vegyük észre, mennyire fontos dolog mindez, és milyen felelősséggel jár nap mint nap az együttélés” – mondja Simon Kornél, aki a Veres 1 Színház Hogyan nevezzelek? című előadásában színészként már korábban bemutatkozott, most azonban rendezőként is debütál a társulatban.

„Nagyon szeretek itt dolgozni, már csak azért is, mert két ember – Zorgel Enikő és Venyige Sándor – lelkesedése, munkabírása, akarása működteti ezt a magánszínházat, és ez már önmagában megsüvegelendő. Itt lehet együtt gondolkodni, amiben én nagyon hiszek; nálam rendezőként is mindig a színész az első.”

Tombol az erény olvasópróba .jpg
Tombol az erény. Kálid Artúr és Janza Kata a próbán.

A Tombol az erény című francia vígjáték február 24-étől debütál Kálid Artúr, Zorgel Enikő, Janza Kata, Bacsa Ildikó, Beleznay Endre, Pásztor Tibor, Fésűs Nelly, Csáki Edina és Janik László főszereplésével. Az előadás Veresegyházon, majd tavasszal Győrben és Debrecenben is látható lesz.

Az előadásról bővebb információ itt.